Νομοθετική ρύθμιση με στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων ιατρών από τις Ηνωμένες Πολιτείες προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή απονομής των φαρμακευτικών βραβείων «Prix Galien Greece 2025», το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μουσικής.
Η πρωτοβουλία, που θα τεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών αναγνώρισης τίτλων σπουδών, ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που αποκτήθηκαν από Έλληνες γιατρούς σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το νέο πλαίσιο θα επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση μέσω αίτησης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), καταργώντας τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισχύουν έως σήμερα.
Η ρύθμιση εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο αντιμετωπίζει διαχρονικά σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε κρίσιμες ειδικότητες και απομακρυσμένες περιοχές. Με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των γιατρών της διασποράς, το ελληνικό σύστημα υγείας αναμένεται να ενισχυθεί με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και να αναστραφεί το φαινόμενο της φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δρομολόγηση τριετούς συμφωνίας-πλαίσιο με τη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο την εξασφάλιση πρόσβασης των πολιτών σε καινοτόμες και οικονομικά βιώσιμες θεραπείες. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε σταδιακή μείωση του clawback, μιας επιβαρυντικής ρύθμισης για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, η οποία θεσπίστηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις στον φαρμακευτικό κλάδο, σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει 1,5 δισ. ευρώ και ενθαρρύνονται μέσω του επενδυτικού clawback, δηλαδή της δυνατότητας συμψηφισμού της υπερβάλλουσας φαρμακευτικής δαπάνης με επενδύσεις στην έρευνα και τις κλινικές μελέτες. Ειδικά γι’ αυτές, προανήγγειλε τη δημιουργία Ταμείου Καινοτομίας, ώστε να στηριχθεί ακόμη περισσότερο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Ψηφιακά εργαλεία και Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης τη σημασία των ψηφιακών υποδομών στον χώρο της υγείας, όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενών και τα κλειστά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ειδική αναφορά έκανε στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων του ΕΟΠΥΥ και τη διαφάνεια στο σύστημα.
Την εξειδίκευση των μέτρων ανέλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε πως το επενδυτικό clawback θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης, με διεύρυνση των πόρων που θα μπορούν να συμψηφίζονται.
Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία και τα συνοδευτικά μέτρα σηματοδοτούν μια συστηματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας υγείας, με έμφαση στη στήριξη του ιατρικού δυναμικού, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα.