Μητσοτάκης: Μπόνους στους υγειονομικούς και έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ

Μητσοτάκης: Μπόνους σε υγειονομικούς και έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ Facebook Twitter
0

Τρία μέτρα στήριξης πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή. 

Αναλυτικά, ανακοίνωσε μπόνους επιπλέον μισού μισθού στους ενεργούς υγειονομικούς τον Δεκέμβριο, 250 ευρώ σε κάθε χαμηλοσυνταξιούχο και 250 ευρώ πρόσθετο βοήθημα σε 173.000 πολίτες με αναπηρία.

«Όπως συνέβη και το 2020, 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Στους χαμηλοσυνταξιούχους, το ποσό των 250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας τους. 

Μιλώντας για την ακρίβεια, χαρακτήρισε πρόσκαιρο και εξωγενές φαινόμενο την «παγκόσμια κρίση τιμών» και επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 4,1% ενώ η Ελλάδα στο 2,8%. Η Ισπανία ήταν στο 5,4% και η Ρουμανία στο 6,5%. 

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες χώρες. Στα τρόφιμα, η αύξηση είναι 0,1% σε μηνιαία βάση. Σε Ιταλία και Γαλλία είναι 0,7% στην Ισπανία 1,3% «που σημαίνει ότι και στην οικονομία, εκτός από τις πωλήσεις όπλων δεν μας τα λένε πολύ καλά οι νεόκοποι φίλοι σας σοσιαλιστές με τους Ποδέμος, ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας», σημείωσε απευθυνόμενος στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. 

Χαρακτήρσε γενεσιουργό αιτία των αυξήσεων στην Ελλάδα τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και της ενέργειας συνολικά. «Είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης στην αγορά του φυσικού αερίου με οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες, που επηρέασε δομικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Όπως είπε, η τιμή του ρεύματος καθορίζεται μέσα από έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό, με καθοριστική παράμετρο την οριακή τιμή του ρεύματος, όπως καθορίστηκε από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, «συμπαρασύροντας σε ιστορικά υψηλά των τελευταίων ετών οι τιμές ενέργειας». 

Η έξοδος από τα lockdown «έφερε σε όλες σχεδόν τις χώρες αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα για να την καλύψουν», είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η ζήτηση αύξησε τις τιμές που με τη σειρά τους ανέβασαν αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. 

«Για αυτούς και όχι μόνο τους λόγους» ακρίβυνε και η ενέργεια, εκτινάσσοντας την αξία της παραγωγής, της μεταφοράς και των ίδιων των αγαθών είπε ο κ. Μητσοτάκης που αναφέρθηκε τόσο στην άποψη που θέλει το φαινόμενο να είναι πρόσκαιρο, όσο και στην άποψη πως ο παγκόσμιος πληθωρισμός σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες «είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.»

Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα τάσσεται υπέρ της πρώτης θέσεις και δεν αυξάνει τα επιτόκια που θα οδηγούσε σε ανάσχεση της έντονης αναπτυξιακής τάσης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, συντασσόμενος με τις εκτιμήσεις πως θα υπάρξουν σημάδια αποκλιμάκωσης το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοιες πληθωριστικές τάσεις της οικονομίας - αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 , αλλά και στην κρίση χρέους του 2010-2011. Και τότε βασικά αγαθά και ενέργεια ανατιμήθηκαν. και τότε υπήρχαν δυσοίωνες προβλέψεις για την διάρκεια του φαινομένου. »

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, διπλασιασμό της ενίσχυσης των κοινωνικών τιμολογίων, εξαίρεση των τελών στο φυσικό αέριο, αναστολή πληρωμών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στις επιχειρήσεις και ανάλογες αποφάσεις για το πετρέλαιο κίνησης για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. 


 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΘΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗ

Πολιτική / Τσίπρας από Κοζάνη: Κόκκινη γραμμή η μη χρήση στρατιωτικών βάσεων που μπορεί να θέσουν τη χώρα σε κίνδυνο

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και την γενικευμένη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή του Ιράν
THE LIFO TEAM