Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από το λαϊκισμό και η πρώτη που θα τον κερδίσει

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από το λαϊκισμό και η πρώτη που θα τον κερδίσει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
0

Την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός στην Ευρώπη με σύγχρονες αντιλήψεις και όχι με προσφυγή σε παλιές συνταγές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Μάλτα. Ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους συνέδρους της πολιτικής οικογένειας της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην οποία επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία ο λαϊκισμός θα ηττηθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και με πυξίδα την αλήθεια.


«Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στην πρώτη γραμμή του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αυτό εισέρχεται στην πιο φιλόδοξη φάση του» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζοντας ανέφερε τα εξής: «Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών μας.
Από τα ίδια τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Η ιδιοκτησία μιας εμπροσθοβαρούς μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξουμε τον πολιτικό διάλογο».


«Τα ημίμετρα δεν αποτελούν επιλογή. Οι απειλές του λαϊκισμού και του εθνικισμού δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πρόχειρες λύσεις, με αναφορές στο ένδοξο παρελθόν μας, με χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής ατζέντας. Και να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη είναι προς όφελός τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.


Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η αρχιτεκτονική του ευρώ είναι δομημένη λάθος. «Οι αδυναμίες του μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μηχανισμών που θα σφυρηλατήσουν την οικονομική σύγκλιση. Χρειαζόμαστε μια πραγματική τραπεζική ένωση, ένα κοινό σύστημα διασφάλισης καταθέσεων και τελικώς να πετύχουμε τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.


Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται τις κατάλληλες θεσμικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


«Περικόψαμε πολύ γρήγορα τις δαπάνες και αυξήσαμε τους φόρους. Αργήσαμε πολύ, όμως, να βρούμε λύσεις στις ανάγκες των τραπεζών, ενώ υπήρξαμε πολύ διστακτικοί στην υιοθέτηση των αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων που θα μας καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς και ικανούς να πλεύσουμε με ασφάλεια στα κύματα της παγκοσμιοποίησης.
Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς» επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης.


Σε ότι αφορά τα ζητήματα της ασφαλείας και της άμυνας ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «οι απειλές για την ασφάλειά μας είναι τόσο παραδοσιακής όσο και υβριδικής φύσεως».


«Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας μας» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εντός της Ένωσης πρέπει να συνδυαστεί με μια άγρυπνη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης».


«Η σύσταση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ένωση. Σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον που παραμένει ανασφαλές, δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική για τον αποτελεσματικό συντονισμό εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής» σημείωσε επίσης ο Κ Μητσοτάκης τονίζοντας ότι κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ πρέπει να επιδείξει την ηγεσία που απαιτείται και να αναλάβει το οικονομικό βάρος που του αναλογεί ώστε οι αμυντικές δαπάνες να προσεγγίσουν το 2% του Α.Ε.Π.


Καταλήγοντας ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι είναι «βαθύτατα άδικο να αναλαμβάνουν το βάρος της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών οι χώρες εκείνες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».


Δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα, είπε ο Κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «η δίκαιη κατανομή του βάρους είναι αναγκαία ώστε να δείξουμε στην πράξη ότι στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την κοινή πρόκληση».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ