Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να εξορθολογιστεί ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας, με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή και το ΕΣΥ.

 

Ο πρωθυπουργός έδωσε εύσημα στους εργαζόμενους του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναφέρθηκε στα σχέδια ανάπτυξης του συστήματος υγείας, στην παρέμβασή του στο συνέδριο με θέμα «Το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή», που διοργανώνουν το «Πρώτο Θέμα» και η ιστοσελίδα ygeiamou.gr.

 

«Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ, που βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του. Μίλησε για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος Υγείας με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί, όπως και στα πρώτα βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

 

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», τόνισε.

 

Όμως, σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειες, Έκανε ειδική αναφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αλλά και στο γεγονός ότι τα μεγάλα προβλήματα στην περίοδο του covid ήταν σε περιφερειακά νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχει ένας ορθολογικός χάρτης υγείας.«Είναι ανάγκη να εξορθολογίσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή και το Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν το κάνουμε τώρα, θα έχουμε χάσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Αυτή η χώρα, με ένα εθνικό σύστημα υγείας που κληρονόμησε πολλές αδυναμίες από το παρελθόν τα κατάφερε καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, με πολύ πιο οργανωμένα συστήματα υγείας και αυτό είναι ένα παράσημο πρωτίστως για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Μητσοτάκης μετείχε σε πάνελ μαζί με την καθηγήτρια και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου. Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ