Μητσοτάκης από Νταβός: Θέμα ενεργειακής ασφάλειας ο EastMed - «Αλλαγή παραδείγματος» η επιλογή Σακελλαροπούλου

Μητσοτάκης από Νταβός: Θέμα ενεργειακής ασφάλειας ο EastMed - «Αλλαγή παραδείγματος» η επιλογή Σακελλαροπούλου Facebook Twitter
EPA
0

Η Τουρκία, η Λιβύη, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ο αγωγός EastMed ήταν ανάμεσα στα βασικότερα θέματα της συζήτησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

  

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική λύση, με την οποία θα συμφωνήσουν η Ευρώπη και η Ελλάδα, εάν δεν ακυρωθούν τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας. Αναφερόμενος στον EastMed και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε» και πρόσθεσε ότι «ο αγωγός είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας».

«Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο κοντινότερος γείτονας στη Λιβύη από ευρωπαϊκής πλευράς» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επίσης, δήλωσε ότι «Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπόγραψαν δεν λαμβάνει υπόψιν δικαιώματα δικών μας νησιών».

«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μένει στο τέλος της μέρας,» τόνισε, προσθέτοντας ότι «είμαι χαρούμενος που έχουμε τη στήριξη Ευρώπης και όλων των κρατών μελών».

Μεταναστευτικό - Προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για τις αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές και την «προβληματική κατάσταση στα νησιά». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «η Τουρκία σίγουρα χρησιμοποιεί το θέμα ως μοχλό πίεσης».

«Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και δημιουργούμε νέα κέντρα στα νησιά,» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο για «ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δίκαιο να είσαι μέλος της ζώνης Σέγκεν [...] και να αρνείσαι τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε επιμερισμό των βαρών».

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναμένει «ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2019». Τόνισε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν μέρες που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας, ποιος θα το φανταζόταν πριν από έξι μήνες».

Ερωτηθείς για το κλίμα που επικρατεί για τους Έλληνες πρωθυπουργούς στο Νταβός σε σύγκριση με αυτό επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων απάντησε ότι η χώρα γνώρισε δύο κρίσεις καθώς «τη στιγμή που η χώρα έβγαινε από την κρίση το 2014 άρχιζε το πείραμα του λαϊκισμού που ήταν πολύ οδυνηρό για Ελλάδα, κλείσιμο τραπεζών και μια μεγάλη κωλοτούμπα από τον κ. Τσίπρα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα ζητάει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για να υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι και να υλοποιηθούν θετικές μεταρρυθμίσεις.

Μεταρρυθμιστική ατζέντα και πολιτικοί στόχοι

«Μειώσαμε φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντικατοπτρίζονται και στο κόστος δανεισμού», δήλωσε, κάνοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή». Τόνισε, μάλιστα, ότι «δεν βρίσκεις πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που να έχουν λάβει καθαρή ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας.

«Εάν έρθεις τώρα στην Ελλάδας θα αισθανθείς την αισιοδοξία, θα έχουμε ανάπτυξη και θα είναι βιώσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για τους μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στοχεύει στο να πείσει τους εταίρους να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους και στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για περαιτέρω μείωση των φόρων και την υλοποιήση θετικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, δήλωσε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι η εκπαίδευση, δεν υπάρχει διασύνδεση με αγορά εργασίας και με τον ιδιωτικό τομέα».

Δηλώσεις για νέα ΠτΔ

Σχετικά με την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι περήφανος για την εκλογή της πρώτης γυναίκας ΠτΔ της ελληνικής Δημοκρατίας. «Υπήρχαν πολλοί έμπειροι πολιτικοί που ασφαλώς είχαν τα προσόντα για τη θέση του Προέδρου αλλά αποφάσισα να προχωρήσω σε μια αλλαγή παραδείγματος», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ράμμος επιβεβαίωσε στον Τσίπρα ότι και τα 6 πρόσωπα βρισκόταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ράμμος επιβεβαίωσε στον Τσίπρα ότι και τα 6 πρόσωπα βρίσκονταν σε παρακολούθηση από την ΕΥΠ

«Με τη σημερινή θλιβερή του παρουσία ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ενοχή του για το πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών», εκτιμούν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ