ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Μαξίμου: Η Ελλάδα έχει ενεργειακή επάρκεια, τον Μάιο η επόμενη πληρωμή στην Gazprom

Μαξίμου: Η Ελλάδα έχει ενεργειακή επάρκεια, μέσα στον Μάιο η επόμενη πληρωμή στην Gazprom Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom που έκλεισε τη στρόφιγγα και στη Βουλγαρία, μετά την Πολωνία, επειδή δεν κατέβαλαν τις πληρωμές σε ρούβλια. 

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στην σύσκεψη επισημάνθηκε ότι «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.»

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής». Το υπουργείο Ενέργειας έχει ανακοινώσει σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών «σε οποιαδήποτε εξέλιξη».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Βουλγαρία και η Πολωνία θα πάρουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες, επισημαίνοντας ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Με αφορμή την διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, νέα άνοδος σημειώθηκε σήμερα στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) που παρακολουθούν τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% φτάνοντας τα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές είναι σχεδόν επτά φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ