Μ. Θεοδωράκης: Τώρα ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα

Μ. Θεοδωράκης: Τώρα ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα Facebook Twitter
"Ο ίδιος είναι καλό παιδί, αλλά η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους. Τώρα ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα. Ειλικρινά, λυπάμαι..."
5

" Ειλικρινά λυπάμαι για τον Τσίπρα" απάντησε ο Μίκης Θεοδωράκης όταν ρωτήθηκε η γνώμη του για τον πρωθυπουργό σήμερα. Ο μουσικοσυνθέτης έδωσε συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM με αφορμή το νέο του βιβλίο «Διάλογοι στο λυκόφως. 90 συνεντεύξεις» και όπως ήταν λογικό η συζήτηση έφτασε στην κυβέρνηση, την αριστερά και τον πρωθυπουργό.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κο Θεοδωράκη:

- "Πριν αποκτήσουμε την κυβέρνηση της αριστεράς, σας είχε επισκεφτεί ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Α. Τσίπρας. Αν σας επισκεπτόταν ξανά σήμερα, τι θα του λέγατε;"

"Εγώ λυπάμαι πάρα πολύ για τη χώρα μου και λυπούμαι και για τον Α. Τσίπρα, διότι έχω την εντύπωση ότι όταν γνωριστήκαμε , είχα ένα σχέδιο που θα μας έβγαζε από την κρίση και το οποίο ο Τσίπρας και ο Γλέζος το άκουσαν με μεγάλη προσοχή και ενθουσιάστηκαν. Αλλά προϋπόθεση ήταν το λαϊκό μέτωπο. Με ξεγέλασαν και οι δύο, διότι καλέσαμε τον λαό για να γίνει το μέτωπο αυτό, Ελλάδα το λέγαμε, και έγινε η μεγαλύτερη συγκέντρωση που είχε δει ποτέ η Αθήνα. Ο Γλέζος λιποθύμησε ,έφαγα πολλά δακρυγόνα επάνω μου, και τελικά με περιχύσανε με τα χημικά.Πρέπει να ξέρετε ότι εγώ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ άλλων έχασα και τον έναν πνεύμονα. Έχω μόνον ένα εγώ, δεν έχω δύο. Και με αυτόν εδώ ζω, τα χημικά αυτά καταστρέψανε τους βρόγχους μου. Πήγαν να με σκοτώσουν. Έχω πεισθεί ότι η Βουλή είναι πλέον όργανο από το οποίο η Τρόικα περνάει τις αποφάσεις της, νομοτύπως, δημοκρατικά, δήθεν.

Άρα έπρεπε να πάμε διαφορετικά. Να σταθούμε στα πόδια μας, σε δύο πόδια, το ένα πόδι είναι ο λαός και το άλλο πόδι είναι η αυτάρκεια. Εγώ κάθισα και είδα ότι ο ελληνικός λαός έχει πλήρη αυτάρκεια για να ζήσει πολύ καλά. Αυτοί πήγαν στη βουλή για να κάνουν κυβέρνηση. Τους λέω: μία κυβέρνηση της αριστεράς σήμερα, στο συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων είναι τυχοδιωκτισμός και θα πάει πίσω την αριστερά και επομένως την Ελλάδα. Αυτά είναι γραμμένα από την ημέρα που τα είπα. Τα ξέρει ο κόσμος και τα ξαναλέω και εδώ. Έκαναν κυβέρνηση. Τους είπα επίσης: προσοχή στους Ευρωπαίους.

Δεν έχει σχέση αυτή η Ευρώπη... πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα: μετά από την απελευθέρωση από τη χούντα η αριστερά όλη ήταν εναντίον της Ευρώπης. Ο μόνος που ήταν υπέρ της Ευρώπης ήμουν εγώ και με χτυπάγανε γι αυτό. Γιατί η Ευρώπη είναι ο πυρήνας του παγκόσμιου πολιτισμού, σε γενικές γραμμές δηλαδή όλοι οι πολιτισμοί από εκεί ξεκίνησαν, όλες οι αλλαγές, οι μεγάλες επαναστάσεις.... Αν είναι η Ευρώπη ενωμένη, και τα 300.000.000 κόσμου και είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου, με ανθρώπους που είναι πολιτισμένοι, δεν μπορούν να επιβάλλουν τη παγκόσμια ειρήνη; Αλλά αυτή η Ευρώπη δεν είναι Ευρώπη, είναι ένα όργανο του ΔΝΤ και των Αμερικανών.

Δεν είναι Ευρωπαίοι αυτοί. Τους είπα ακριβώς: προσέξτε, είναι ένας ιστός αράχνης, όπου όποιος πέσει μέσα, δεν γλιτώνει με καμία κίνηση. Θα τον φάει η αράχνη. Η κυβέρνηση, πήγε δήθεν να κοροϊδέψει την αράχνη και η αράχνη τους είδε. Όσο πιο προοδευτικός ο χυμός, της αρέσει περισσότερο φαίνεται. Και γι αυτό επέβαλαν σκληρότερα μέτρα στον Τσίπρα από ότι στους άλλους. Γιατί θέλουν να τιμωρήσουν την αριστερά. Η Ευρώπη τιμώρησε την αριστερά στην Γιουγκοσλαβία. Την κατέστρεψε! Και μας δεν μας χωνεύουν , όχι γιατί είμαστε αριστεροί, αλλά γιατί είμαστε πατριώτες , την ώρα που αυτοί σκύβανε μπροστά στον Χίτλερ, εμείς αγωνιστήκαμε. Είπαμε όχι στον Μουσολίνι, Όχι στον Χίτλερ στη Κρήτη, όχι στον πόλεμο. Το ξέρετε ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν στρατεύματα εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και μόνο η Ελλάδα δεν έστειλε; Και πως δεν έγινε αυτό; Με μία τεράστια συγκέντρωση Δεν πήγε ούτε ένας να πολεμήσει. Αυτοί είναι οι Έλληνες. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό. Αλλά έχουμε δυστυχώς και όλους αυτούς οι οποίοι κατέχουν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ,έχουν ζαλίσει τον κόσμο, και έχουν φοβίσει τους Έλληνες. Να σας πω και κάτι και δεν το λέω εγωιστικά.

Λέω τι ωραίος θάνατος θα ήταν για μένα να πεθάνω στη πλατεία Συντάγματος όπου τόσες εκατοντάδες συγκεντρώσεις έχω κάνει για τη πατρίδα μου. Αλλά με τραβάγανε πίσω. Ρωτήστε. Έχει φοβηθεί ο κόσμος. Ούτε στην ΕΠΟΝ ,ούτε στον ΕΛΑΣ, ούτε στους Λαμπράκηδες είχαν φοβηθεί τόσο.

 - Νιώθετε απογοητευμένος που μια κυβέρνηση της αριστεράς, εφαρμόζει μέτρα που εφάρμοσαν και οι προηγούμενοι, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που μας είχαν δώσει;

 

Αυτό λέω τώρα. Ότι τους προειδοποίησα εγώ. Ο Τσίπρας όταν έγινε πρωθυπουργός ο πρώτος που επισκέφθηκε ήμουν εγώ, εδώ, επάνω .Και ενώ θέλει να ακολουθήσουμε τα σχέδια που είχα προτείνει, έχει περιβάλλον το οποίο είναι αρνητικό. Ο ίδιος είναι καλό παιδί, αλλά η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους. Τώρα ειλικρινά, λυπάμαι για τον Τσίπρα. Ειλικρινά, λυπάμαι.

πηγή: www.tovima.gr

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εντάξει, κλασσικός Μίκης. Ενθουσιώδης και παραπονιάρης. Μας εμπνέει με την αγάπη του για τη ζωή και με το έργο του. Δεν χρειάζεται να παίρνουμε τις μετρητοίς όσα λέει.
Ε μα ναι... δεν θα λάβουμε υπόψιν μας έναν σοφό (και κάθε σοφό) άνθρωπο (χρόνια ολόκληρα, πριν, μας προειδοποιούσε και ο Χατζιδάκις), αλλά θα κάνουμε ότι προτάσει ο φόβος μας... ..και το τραγικό είναι πως στο βάθος το γνωρίζουμε πως μας εκμεταλεύονται αισχρά και ανήθικα οι ισχυροί της Ευρώπης. Μισός αιώνας Οθωμανικης σκλαβιάς, τώρα καταλαβαίνω και βιώνω τα γιατί.