Κοτζιάς: Ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Κοτζιάς: Ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης (αριστερά) χαιρετά τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά (δεξιά), κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Λευκωσία, την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017. (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ)
0

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι είναι οπαδός του να διατηρείς τις συνομιλίες και τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ανοικτά.


Σε δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η διατήρηση των συνομιλιών είναι μια πολιτική, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του '90, κατά την οποία συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Από εκείνη την εποχή είμαι οπαδός του να κρατάμε ανοικτό τον διάλογο», προσέθεσε. Η Τουρκία, ανέφερε, αυτή την εποχή έχει μια δυσκολία, διότι δεν συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνασκεί. Και φωνασκεί, σημείωσε, διότι, όπως αναλύσαμε στην Ελλάδα και είναι διεθνώς αποδεκτό, είναι μια νευρική δύναμη. «Ελπίζω να υπερβεί τα εσωτερικά της ζητήματα και τη νευρικότητά της και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε έναν ουσιαστικό και ορθολογικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και των πραγματικών δικαίων των κρατών», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.


Σε ερώτηση για το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό που αποκόμισε από τη Γενεύη «ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη, μπορεί και να μη θέλει -θα το δείξει το μέλλον- να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγόμενων εγγυήσεων, δηλαδή της Συνθήκης των Εγγυήσεων, και την υποχρεωτική στις σημερινές συνθήκες παραίτησή της από τα λεγόμενα δικαιώματα παρέμβαση, τα ανύπαρκτα και παράνομα κατ' εμέ. Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και όπως ανέμενα και ήταν η εκτίμησή μου», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, «ανακαλύπτει άλλα ζητήματα, για παράδειγμα τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες, προκειμένου η όποια μη συνέχιση των συζητήσεων να γίνεται σε άσχετα με το Κυπριακό θέματα και όχι στον πυρήνα του Κυπριακού, που είναι η κατοχή της βορείου Κύπρου».


Εξάλλου, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές του στις ΗΠΑ και κατά πόσο εκτιμά ότι υπάρχει αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα, είπε ότι πρεσβεύει την πολυδιάστατη, ενεργητική, δημοκρατική πολιτική. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε και να αποδείξουμε την εμβέλεια των προτάσεων και των απόψεων που έχουμε για την περιοχή. Να δείξουμε ότι σε αυτή την περιοχή της μεγάλης αστάθειας, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν έναν άξονα σταθερότητας που μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής» στην οποία, όπως σημείωσε, υπάρχουν κράτη, τα οποία ενδιαφέρουν τη σημερινή αμερικανική εξωτερική πολιτική.


Συναφώς είπε ότι δεν παρακολουθεί παθητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Προσπαθούμε να είμαστε ενεργός συμμέτοχος σε αυτή την πολιτική, δηλαδή να εξηγούμε, να προτείνουμε και να κερδίζουμε με τα επιχειρήματά μας. Δεν σημαίνει ότι πάντα είναι αυτό δυνατό, αλλά το διεκδικούμε και το επιδιώκουμε», πρόσθεσε.


Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδος στις συνομιλίες τους εξέτασαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας την κοινή θέση των δύο χωρών όσον αφορά τα περαιτέρω βήματα. Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόπους ενίσχυσης των υφιστάμενων τριμερών συνεργασιών.


Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων. Ο κ. Κότζιας , επεσήμανε ο Ιωάννης Κασουλίδης, «έχει ο ίδιος αναπτύξει σχετικές ιδέες για το ζήτημα και θα ήθελα εκ νέου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την προσωπική του εμπλοκή στο ζήτημα».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κασσελάκης: 30 μήνες φυλακή και 50.000 ποινή με αναστολή για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Πολιτική / Κασσελάκης: Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για παραβίαση του νόμου περί πόθεν εσχες

Η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με το σκεπτικό ότι δεν ανέμενε το Σεπτέμβριο του 2023 να εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δε γνώριζε την απαγόρευση να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό ως πολιτικός αρχηγός
LIFO NEWSROOM