Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ: Οι ανάξιες ηγεσίες γίνονται αδίστακτες

Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ: Οι ανάξιες ηγεσίες γίνονται αδίστακτες Facebook Twitter
Κοντονής κατά ΣΥΡΙΖΑ: Οι ανάξιες ηγεσίες γίνονται αδίστακτες (Eurokinissi)
0

Απαντήσεις για τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την δική του άποψη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τον νέο Ποινικό Κώδικα δίνει σε συνέντευξή του ο Σταύρος Κοντονής.

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι ανάξιες ηγεσίες γίνονται αδίστακτες».

Επαναλαμβάνει την δήλωσή του ό,τι είχε εγκαίρως διατυπώσει ενστάσεις σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Εκείνες όμως δεν εισακούστηκαν, όπως επισημαίνει.

Μιλάει για την εσωστρέφεια και τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατονομάζει την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως υπόλογη για τη δρομολόγηση και τον χρόνο ισχύος του.

Στον απόηχο της δίκης της Χρυσής Αυγής, σημειώνει επίσης ότι η έκτιση της ποινής θα γίνει με τις διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 105) και όχι με τη διάταξη του νέου ΠΚ (άρθρο 105β) ενώ συμπληρώνει ότι «και σ' αυτό το σημείο ο μηχανισμός προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ψευδώς, ότι δήθεν θα εφαρμοστεί η αυστηρότερη διάταξη του νέου ΠΚ».

«Δυστυχώς, όταν προειδοποιούσα ότι τα δυσάρεστα αποτελέσματα προβληματικών διατάξεων, οι οποίες εξέθεταν πολιτικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα βρίσκαμε μπροστά μας, κανένας δεν άκουγε.

Το χειρότερο όμως είναι ότι αντί έστω και τώρα η υπόλογη ηγετική ομάδα ν' αναγνωρίσει το σοβαρό ατόπημα και ν' αναλάβει την πολιτική ευθύνη, προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση περί της χρονικής στιγμής της αναφοράς μου, σαν να ήταν η πρώτη φορά που μίλησα γι' αυτό το ζήτημα. Να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ούτε η τελευταία. » σημειώνει στη συνέντευξή του.

Σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων στην περίπτωση των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής αναφέρει πως «Στους καταδικασθέντες νεοναζί δεν θα επιβληθεί η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό σήμερα τους βλέπετε όλους, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να προσπαθούν να μπαλώσουν το κενό με τροπολογία στον εκλογικό νόμο, η οποία φυσικά δεν έχει τον χαρακτήρα ποινής, αλλά αποτελεί διοικητικό μέτρο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να απαλειφθούν τα προαναφερόμενα άρθρα από τον Κώδικα.

»Θα αναφέρω όμως, και αυτό το κάνω για δεύτερη φορά, κάτι που θεωρώ άξιο προσοχής: οι νεοναζί τιμωρήθηκαν με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, στον οποίο η διάρκεια της πρόσκαιρης κάθειρξης, για όλα τ' αδικήματα και όχι μόνο για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 χρόνια, αντί της 20ετίας που προβλεπόταν στον προϋφιστάμενο Ποινικό Κώδικα, επειδή είναι ευμενέστερη διάταξη.

Συγχρόνως η έκτιση της ποινής και η υφ' όρων απόλυση θα πραγματοποιηθούν με τις διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 105) και όχι με τη διάταξη του νέου ΠΚ (άρθρο 105β) που είναι σαφώς επαχθέστερη για τους καταδικασθέντες έναντι της παλαιάς.

Αναφερόμενος στη διαγραφή του, ο Σταύρος Κοντονής λέει πως από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι την αποδέχεται. «Αποφασίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 8ης προς την 9η Οκτωβρίου από το γραφείο Τύπου. Ήταν μια διαδικασία που τους χαρακτηρίζει και δεν τη σχολιάζω.» ανέφερε.

Για τους χαρακτηρισμούς των πρώην συναδέλφων του ως «ψεύτες και συκοφάντες» ή για «σταλινικές μεθόδους», ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει πως ποτέ δεν χαρακτήρισε κανέναν.

«Χαρακτήρισα την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και αρνήθηκα να την κρίνω περαιτέρω όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι δήθεν αναπαράγω ψευδείς ειδήσεις της ΝΔ.

Την επόμενη μέρα στελέχη του κόμματος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τοποθετήσεις τους με παρουσίασαν ότι εξυπηρετώ αλλότρια συμφέροντα και ότι ο ρόλος μου είναι ύποπτος! Αν όλα αυτά δεν αποτελούν μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους

Στο εσωκομματικό πεδίο, λέει πως στο πρώην κόμμα του εμπεδώνεται μια ιδιότυπη πολιτική αναξιοπιστία. «Η μάχη ομάδων και μηχανισμών εντός του κόμματος για τη νομή της εξουσίας είναι πρωτοφανής.

»Δεν αγωνιστήκαμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα και να καταργηθούν οι συνιστώσες για να παρακολουθούμε να εμπεδώνεται μια ιδιότυπη πολιτική αναξιοπιστία του εγχειρήματός μας. Όσοι επικροτούν μια τέτοια πορεία, ας την ακολουθήσουν. Εμένα ούτε με ενδιαφέρει, ούτε με αφορά.».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ