Ιστορική συμφωνία με την Κούβα υπογράφει σήμερα η Ε.Ε.

Ιστορική συμφωνία με την Κούβα υπογράφει σήμερα η Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κούβα υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες «συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας», την πρώτη που έχει ποτέ συνομολογηθεί ανάμεσα στην Ενωση και τη νησιωτική χώρα, που εξομαλύνουν με τον τρόπο αυτόν τις σχέσεις τους δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

 

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι με την ευκαιρία της συνόδου των υφυπουργών Εξωτερικών των 28 στη βελγική πρωτεύουσα.

 

Το έγγραφο θα υπογραφεί στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Bruno Rodriguez και την  επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Federica Mogherini, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

 

«Είμαστε σε ένα πραγματικό σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας. Μέσω αυτής της νέας συμφωνίας, η ΕΕ δείχνει την προθυμία της να υποστηρίξει τη διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Κούβα, και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε  την προώθηση των διμερών σχέσεων ", δήλωσε η Mogherini.

 

Από την πλευρά του, ο Abelardo Moreno,  Υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας,  δήλωσε η συμφωνία αυτή «θα δώσει για πρώτη φορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, το επωφελές συμβατικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας."

 

 Μετά τη Βενεζουέλα, η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας, ο κύριος ξένος επενδυτής και  σημαντικός χρηματοδότης της συνεργασίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο τομείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Βρυξελλών, όπως η ανάπτυξη και το εμπόριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ: οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Πολιτική / ΔΕΘ: Οι 4 μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία ενέργεια, χωροταξία

Παιδεία, υγεία, ενέργεια και χωροταξία είναι οι τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίες ξεπερνούν «τους κυβερνητικούς κύκλους», όπως είπε και απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πυξίδα, έναν νέο πατριωτισμό

Σχέδιο 5ετούς «ανάταξης» με νέο Ταμείο Σύγκλισης, εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα και στροφή παραγωγικού μοντέλου - Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο Economist: The Fifth Thessaloniki Metropolitan Summit
LIFO NEWSROOM