Ιστορική συμφωνία με την Κούβα υπογράφει σήμερα η Ε.Ε.

Ιστορική συμφωνία με την Κούβα υπογράφει σήμερα η Ε.Ε. Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κούβα υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες «συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας», την πρώτη που έχει ποτέ συνομολογηθεί ανάμεσα στην Ενωση και τη νησιωτική χώρα, που εξομαλύνουν με τον τρόπο αυτόν τις σχέσεις τους δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

 

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι με την ευκαιρία της συνόδου των υφυπουργών Εξωτερικών των 28 στη βελγική πρωτεύουσα.

 

Το έγγραφο θα υπογραφεί στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Bruno Rodriguez και την  επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Federica Mogherini, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

 

«Είμαστε σε ένα πραγματικό σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας. Μέσω αυτής της νέας συμφωνίας, η ΕΕ δείχνει την προθυμία της να υποστηρίξει τη διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Κούβα, και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε  την προώθηση των διμερών σχέσεων ", δήλωσε η Mogherini.

 

Από την πλευρά του, ο Abelardo Moreno,  Υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας,  δήλωσε η συμφωνία αυτή «θα δώσει για πρώτη φορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, το επωφελές συμβατικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας."

 

 Μετά τη Βενεζουέλα, η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας, ο κύριος ξένος επενδυτής και  σημαντικός χρηματοδότης της συνεργασίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο τομείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Βρυξελλών, όπως η ανάπτυξη και το εμπόριο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM
Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM