Η Ελλάδα «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη

Η Ελλάδα «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη Facebook Twitter
Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα για την στάση που τηρεί η Τουρκία σχετικά με την πρόσφατη «άγνωστη» συμφωνία της με την Λιβύη (Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI)
0

Στην αντεπίθεση περνά η Ελλάδα για την στάση που τηρεί η Τουρκία σχετικά με την πρόσφατη «άγνωστη» συμφωνία της με την Λιβύη και τις διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας στη Μεσόγειο.

Όπως έγινε γνωστό, με πρωτοβουλία της Αθήνας αναστέλλονται, μέχρι νεοτέρας οι συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι διαβουλεύσεις επρόκειτο να συνεχιστούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά τώρα το χρονοδιάγραμμα έχει «τιναχτεί στον αέρα» μαζί με τις προσπάθειες για σύγκλιση.

Η συμφωνία με την Λιβύη και η δημοσιοποίηση χαρτών, εκλαμβάνεται από το Μαξίμου ως απόπειρα της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών και το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιολογεί πως ο όποιος διάλογος είναι αυτή την ώρα περιττός, έως ότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες με την Αθήνα.

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν αύριο, στις 14.30 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους που μίλησαν στο LiFO.gr, ο πρωθυπουργός είπε μιλώντας σε συνεργάτες του: «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση.

Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ζητήσει και από το ΝΑΤΟ να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

«Σε ισχύ η συμφωνία με τη Λιβύη»

 

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου λίγο πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι θα δει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην βρετανική πρωτεύουσα. «Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθούμε στο Λονδίνο, θα πω τις θέσεις μου. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά κι εμείς τα κάνουμε» τόνισε σχετικά, ενώ αναφερόμενος στη «συμφωνία» με τη Λιβύη, επεσήμανε ότι «είναι σε ισχύ».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM