Χατζηδάκης: «Η ΔΕΗ δουλεύει για να χάνει πελάτες» - Συνάντηση με τους θεσμούς

Χατζηδάκης: «Η ΔΕΗ δουλεύει για να χάνει πελάτες» - Συνάντηση με τους θεσμούς Facebook Twitter
1

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε σχέση με ΔΕΗ πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.


Η συζήτηση έρχεται ύστερα από την αποτυχία και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η πώληση συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, εξάλλου, και το μεταβατικό μέτρο που είχε συμφωνηθεί για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ καθώς για πρώτη φορά στον διαγωνισμό που έγινε χθες έμειναν αδιάθετες ποσότητες ενέργειας. Ο υπουργός αναμένεται να εξειδικεύσει την πολιτική για τη ΔΕΗ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

  

Νωρίτερα την Πέμπτη ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος ΝΟΜΕ αποφασίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής. Όπως εξήγησε, το 90% της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ χάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. «Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις, και πήγαμε σε νέο μοντέλο με μείωση του μεριδίου αγοράς από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. «Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο, πρέπει να απολογείται για πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ... Η ΔΕΗ δουλεύει για να χάνει πελάτες» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο υπουργός, ο ίδιος ο ορκωτός ελεγκτής που διόρισε η ΔΕΗ, η Ernst & Young, είπε ότι η επιχείρηση είναι στα όρια της βιωσιμότητας και θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τα επόμενα χρόνια, είπε ότι είναι στα όρια της χρεοκοπίας. «Τούς τα έχουν πει στα μούτρα τους, τα λέει όλος ο κόσμος... Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» σχολίασε, με αφορμή τις αναφορές Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η νέα κυβέρνηση απαξιώνει τη ΔΕΗ. «Από 1,3 ευρώ η μετοχή στις ευρωεκλογές πήγε στα 2,1 ευρώ, έχει ανέβει πάνω από 60% η τιμή από τις ευρωεκλογές, οπότε η αγορά ξέρει και βλέπει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Χατζηδάκη» παρατήρησε. «Η ΔΕΗ δεν έχει επενδύσει στις ΑΠΕ, έχει απειροελάχιστο ποσοστό, καθώς δεν έχει ρευστότητα. Την ίδια ώρα, 60.000 άνθρωποι που είναι πλούσιοι οφείλουν περίπου 800 εκατ. ευρώ» δήλωσε ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης.

Κατά της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ τάχθηκε από πλευράς του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, στη σκιά της αποτυχίας και του δεύτερου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης. «Είναι εγκληματικό να μπουν τα "νερά" στην ιδιωτικοποίηση... Δεν χρειάζεται να πωληθεί η ΔΕΗ» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Αδαμίδης, δηλώνοντας πως στον αγώνα αυτό η ΓΕΝΟΠ θα έχει την κοινωνία μαζί της.

Εντωμεταξύ, στο περιθώριο συνεδρίου του Economist που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης επανέλαβε το αίτημα για πλήρη αποζημίωση της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που εκκρεμούν που αφορά το 2011, ενώ εκτίμησε ότι στην περίπτωση που πουληθούν υδροηλεκτρικά θα υπάρξει απαξίωση του λιγνίτη χωρίς να διασφαλίζεται το άνοιγμα της αγοράς.

Σε σχέση με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΔΕΗ, που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, έγινε γνωστό ότι σήμερα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ θα τεθεί εισήγηση για παράταση της συνεργασίας με την εταιρεία Qualco που έχει αναλάβει τη διαχείριση με στόχο την αύξηση των εσόδων. Παράλληλα, προχωρά η προετοιμασία για την τιτλοποίηση μέρους των οφειλών με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξης των 300 εκατ. ευρώ και με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος Αυγούστου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια