ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Handelsblatt: Φαβορί ο Μητσοτάκης για τις εθνικές εκλογές - Καθαρή η ήττα του Τσίπρα

Handelsblatt: Φαβορί ο Μητσοτάκης για τις εθνικές εκλογές - Καθαρή η ήττα του Τσίπρα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την καθαρή ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές αλλά και το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι το «φαβορί» για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αναλύει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και μείωση των φορολογικών συντελεστών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιδιώξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η Handelsblatt αναλύει τα βασικά σημεία της οικονομικής του πολιτικής. 

Σε ένα μακροσκελές άρθρο η μεγάλη οικονομική εφημερίδα συνδέει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με πολλές πληροφορίες για τον ίδιο για τις σπουδές και την καριέρα του μέχρι να γίνει πρόεδρος της ΝΔ για το γερμανικό κοινό που δεν τον ξέρει ως αρχηγό της αντιπολίτευσης αλλά θα πρέπει να τον γνωρίσει ως εκκολαπτόμενο νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετά τις εκλογές στις 7 Ιουνίου, εφόσον βεβαίως τα προγνωστικά επαληθευθούν. Ο γερμανός αρθρογράφος αναφέρεται στην καθαρή ήττα που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας, «η οποία σε αυτήν την καθαρότητα αιφνιδίασε ακόμη και ορισμένα στρατηγικά στελέχη στα κεντρικά της ΝΔ».


«Φρενάρουν την ανάπτυξη τα υπερβολικά πλεονάσματα»
Το πρώτο που δηλώνει ο Μητσοτάκης και αποτελεί κύριο άξονα της πολιτικής του είναι ότι θέλει να σχηματίσει μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, η οποία να κάνει μια διαφορετική οικονομική πολιτική. [Με χαμηλούς φόρους, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα επιτύχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την σημερινή κυβέρνηση». Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά μεταξύ άλλων στους στόχους μείωσης του ΦΠΑ και υπογραμμίζει ότι «επιδιώκουμε στην οικονομία λιγότερο κράτος, περισσότερες επενδύσεις και νέες υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας».


Σε ό,τι φορά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις προς τους δανειστές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι τις θεωρεί αντιπαραγωγικές. «Τα υψηλά πλεονάσματα φρενάρουν την ανάπτυξη. Υπάρχουν δύο δρόμοι για τη μείωση του χρέους, ο πρώτος είναι τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αυτόν τον δρόμο πορεύτηκε ο Τσίπρας. Ο άλλος δρόμος είναι η επίτευξη μεγάλων ποσοστών ανάπτυξης, κι αυτόν τον δρόμο θέλουμε εμείς να διαβούμε. Ως πρωθυπουργός θα επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος και όταν οι δανειστείς μας δουν ότι η πολιτική οικονομικής ανάπτυξης σημειώσει επιτυχία, μπορούμε να μιλήσουμε και για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».


Ο Κ. Μητσοτάκης κάνει μάλιστα λόγο για ποσοστό ανάπτυξης του 4%. «Είναι απόλυτα ρεαλιστικό για μια οικονομία, που στα χρόνια της κρίσης έχασε το ¼ της αποδοτικότητάς της και σήμερα σε σχέση με το ΑΕΠ της έχει το ήμισυ των επενδύσεων σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέσον όρο».


«Επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων»
Όπως αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα τα πρώτα βήματα θα μπορούσαν να γίνουν σύντομα. «Τον Αύγουστο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Moody´s θέλουν να προχωρήσουν σε επαναξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας».

Πώς όμως θα επιτύχει τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους; «Με φορολογική πολιτική φιλική προς τις επενδύσεις. Θα μειώσουμε μέσα σε δυο χρόνια τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων από 28% στο 20% και θα φορολογίσουμε τα κέρδη από τα μερίσματα με 5% αντί ποσοστού 10%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα (...) Ευκαιρίες για επενδύσεις υπάρχουν κυρίως στον τουρισμό, στο τομέα ενέργειας, στους τομείς μεταφορών Logistik και υγείας».
Πάνω από όλα όμως ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που υποσχέθηκε ο Τσίπρας, αλλά συνεχώς καθυστερούσε. «Με τους δανειστές θα προωθήσουμε γρήγορα και με συνέπεια τα συμφωνημένα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, επειδή είναι ένα ισχυρό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει κατηγορηματικά συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι κυβέρνηση με ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν σαν ένας συνασπισμός των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών με το κόμμα «Η Αριστερά». Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων δεν επιθυμεί μια τέτοια κυβέρνηση».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ