Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, αναλύει σε άρθρο του ο Guardian, ενόψει και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου

 

Σχολιάζοντας το προβάδισμα της ΝΔ με 9,35%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως ο β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να ολοκληρώσει τη συντριβή «ενός κόμματος πρώην ριζοσπαστών που εξελέγη στο απόγειο της κρίσης του ελληνικού χρέους με την υπόσχεση ότι θα αντιστρέψουν την έξωθεν επιβληθείσα λιτότητα».

 

Ο Guardian κάνει λόγο για «αποδεκατισμό της μεσαίας τάξης» μέσα από τη βαριά φορολογία, θεωρώντας πως αυτή η πολιτική έπαιξε μεγάλο ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Όπως και οι προκάτοχοί της, η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να επιβάλει τις ίδιες πολιτικές που είχε υποσχεθεί κάποτε να καταργήσει, ως αντάλλαγμα με τα προγράμματα διάσωσης από την Ε.Ε και το ΔΝΤ για την ενίσχυση της αφερέγγυας οικονομίας».

 

«Η ύστατη προσπάθεια του Τσίπρα να αποκαταστήσει την δύναμή του παραχωρώντας φορολογικές ελαφρύνσεις και συνταξιοδοτικά επιδόματα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, φαίνεται να απέτυχε καθώς οι συνταξιούχοι, ίσως κουρασμένοι από τις υποσχέσεις, στρέφονται προς τη ΝΔ».

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που συσπειρώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό γύρω από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Guardian συνδέει αυτό το αποτέλεσμα εν μέρει και με τη δυσαρέσκεια της διασποράς για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 600.000 ψηφοφόρους από τις τελευταίες εκλογές του 2015, παρατηρεί ο Guardian. Αν, όπως αναμένεται, οι αριστεροί ηττηθούν στις τοπικές εκλογές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεκτημένη δυναμική θα λειτουργήσει υπέρ του 51χρονου Κυριάκου Μητσοτάκη. 

 

«Καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν γλίτωσε από τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που παρόμοιες τους δεν είχαν καταγραφεί, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα το 1974. Όπως οι προκάτοχοί του, έτσι και η κυβέρνηση του Τσίπρα κατρακύλησε από την επιβολή των πολιτικών που είχε υποσχεθεί να αποκρούσει». «Αν και οι αριστεροί οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από μία οκταετή περίοδο εποπτείας και μείωσε αισθητά την ανεργία κάτω από 20%, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αργή». 

 

Με πληροφορίες από Guardian