Να εκκενωθούν οι υπερπλήρεις δομές στα ελληνικά νησιά ζητούν ευρωβουλευτές, απαιτώντας την άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης για τους πρόσφυγες.

 

Την άμεση αντίδραση της Ευρώπης για την αποφυγή της μετατροπής της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά της Ελλάδας σε ζήτημα δημόσιας υγείας, με επείγουσα εκκένωση των δομών που φιλοξενούν πρόσφυγες, ζητάει ο Ισπανός πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Xουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιγιάρ.

 

Σε επιστολή με τη θεσμική του ιδιότητα στον επίτροπο Janez Lenarčič, ο οποίος είναι ο Ευρωπαίος Συντονιστής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και πρόεδρος της επιτροπής συντονισμού κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζεται ότι μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Λέσβο, «ένα από τα κύρια ζητήματα για την αποφυγή της ταχείας και ευρείας μετάδοσης του COVID-19 είναι η επείγουσα εκκένωση των υπερπλήρων δομών».

 

Σε ανακοίνωση Τύπου της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ αναφέρεται ότι:

 

«Πολλοί άνθρωποι στις δομές αυτές (42.000 στο σύνολό τους) διαβιούν ήδη σε επισφαλή για την υγεία τους κατάσταση και (παρά τα μέτρα των ελληνικών αρχών) ο υπερπληθυσμός και οι δραματικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο τον περιορισμό του COVID-19, «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα απομόνωσης ή αποφυγής κοινωνικών επαφών, ούτε είναι εφικτό να διασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. (...) Υπάρχουν μόνο έξι κλίνες εντατικής θεραπείας στη Λέσβο (...) και ο απαραίτητος ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος στα νησιά».

 

Οι ευρωβουλευτές απαιτούν την κατάρτιση σχεδίου δράσης το οποίο θα περιλαμβάνει:

 

- προληπτική εκκένωση του πληθυσμού που ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανόμενων όσων είναι μεγαλύτεροι από 60 και όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη ή άλλες παθήσεις

- αυξημένη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων υγείας των κρατών μελών

- πρόσθετη χρηματοδότηση για την αύξηση της ικανότητας περίθαλψης και εντατικής θεραπείας

- να μην σταματήσει η μετεγκατάσταση, ειδικά των παιδιών, λόγω της πανδημίας.

 

«Δε μπορεί να υπάρξει πραγματικός έλεγχος της πανδημίας του COVID-19 χωρίς μέτρα πρόληψης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο. Σας προτρέπουμε ως εκ τούτου να αναλάβετε άμεση δράση, ξεκινώντας με την προληπτική εκκένωση των πλέον ευπαθών ομάδων από τις δομές στα νησιά της Ελλάδας. Αυτό είναι καίριας σημασίας για να σωθούν οι ζωές τους και να αποσυμφορηθούν οι δομές», καταλήγει η επιστολή.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ