ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Ερώτηση 26 βουλευτών της Ν.Δ. για το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο

Ερώτηση 26 βουλευτών της Ν.Δ. για το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο Facebook Twitter
0

Για σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), των αναπτυξιακών νόμων και του ΕΣΠΑ 2014-2020, κάνουν λόγο 26 βουλευτές της Ν.Δ., με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.


Πρόκειται για τη δεύτερη ερώτηση, με διαφορά λίγων ωρών, βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αντικείμενο την πολιτική της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα.


Χθες (31/10), 31 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση για τη φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό και την αποεπένδυση. Αυτή τη φορά, οι 26 βουλευτές αναφέρουν ότι το 2017 σημειώθηκε «τραγική επιβράδυνση» της εκτέλεσης του ΠΔΕ, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, αφού έναντι συνολικών πληρωμών του ΠΔΕ 3,3 δισ. ευρώ το 2014, την αντίστοιχη περίοδο του 2017 καταγράφονται συνολικές πληρωμές μόλις 1,4 δισ. ευρώ.


Οι βουλευτές σημειώνουν ότι ο αναπτυξιακός νόμος του 2016 παραμένει ουσιαστικά ανενεργός και ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ 2014-2020). Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε στις 04.01.2017 πως η απορρόφηση έφτασε τα 1,61 δισ. ευρώ, δηλαδή 29,3% κάτω του στόχου.


Στην ερώτηση, που απευθύνουν στον υπουργό Οικονομίας, γίνεται μνεία σε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, όπως επισημαίνουν, δείχνει ότι:


* Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει κατώτερος εκείνου στο τέλος του 2014.
* Ο δείκτης επιχειρηματικής ανασφάλειας είναι υψηλότατος και συγκεκριμένα άνω του 38% των ΜΜΕ βλέπει μπροστά της τον κίνδυνο του κλεισίματος.
* Το εμπόριο και οι αυτοαπασχολούμενοί (το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων στην χώρα) βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση
* Ο κύκλος εργασιών των ΜΜΕ σημειώνει κάμψη για το 57,5% των επιχειρήσεων.
* Μείωση της ζήτησης και των παραγγελιών καταγράφεται για το 57% των επιχειρήσεων.
* Ο δείκτης ρευστότητας εξακολουθεί να διατηρείται σε εμφανώς χαμηλά επίπεδα αφού για 2 στις 3 επιχειρήσεις (65,1%) παρατηρείται επιδείνωση.
* Το απόθεμα αναξιοποίητου παραγωγικού δυναμικού ξεπερνά το 51%.
* Μόνο το 4,2% των επιχειρήσεων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει κάποια επένδυση στο επόμενο εξάμηνο.
* Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας είναι διπλάσιο από εκείνων που δηλώνουν πως θα τις αυξήσουν.
* Το 36,4% των επιχειρήσεων μείωσε τις ημέρες ή τις ώρες εργασίας.
* Στο 33,8% των ΜΜΕ υπάρχει καθυστέρηση στην έγκαιρη καταβολή μισθών
* Το 42,7% των επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό με ευέλικτη μορφή απασχόλησης.
* 65.000 επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών.
*Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία παραμένει σταθερά υψηλό στο 23,8%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέφανος Κασσελάκης απέλυσε και τον Γιώργο Τσίπρα

«Δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους» η αιχμή Τσίπρα για Κασσελάκη - Η συνέντευξη που οδήγησε στην εκπαραθύρωση του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση του εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού
NEWSROOM
Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Κούγια: «Δεν υπάρχει τίποτα "αντρικό" στην παραδοχή Λύτρα»

«Δεν μπορεί να ζούμε σε μια κοινωνία που η έμφυλη βία είναι πλέον καθημερινότητα και οι υπερασπιστές των κακοποιητών έχουν καθημερινό τηλεοπτικό στασίδι» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης
NEWSROOM
Μαρινάκης για ξυλοδαρμό συζύγου Απόστολου Λύτρα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

Πολιτική / Μαρινάκης για ξυλοδαρμό συζύγου Απόστολου Λύτρα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι, «στη συγκεκριμένη υπόθεση αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία είναι να ψηφίζει νόμους που αποτελούν χρίσμα εργαλεία, όπως ο νέος ποινικός κώδικα
NEWSROOM