Ερωτήματα προκύπτουν για τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που παρουσιάζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ενώ φέρεται να είναι κάτοχος δύο MBA, σύμφωνα με το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το ένα εξ αυτών απουσιάζει από τον αντίστοιχο κυβερνητικό ιστότοπο. 

 

Συγκεκριμένα, το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι «από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως Υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση από την οποία απέκτησε εμπειρία στρατιωτικής διπλωματίας. Την περίοδο αυτή, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διαχείριση Κρίσεων» (MBA in Crisis Response Operations)», χωρίς να αναφέρεται σε ποιο πανεπιστήμιο έκανε σπουδές.

 

Στο ίδιο CV διαβάζει κανείς πως ο κ. Στεφανής, το 2008 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (National Defense University - NDU) στην Ουάσιγκτον και αποφοίτησε ως Διακεκριμένος Απόφοιτος αποκτώντας MBA στις «Στρατηγικές Ασφαλείας». Ωστόσο από το αντίστοιχο βιογραφικό του στον ιστότοπο της κυβέρνησης (goverment.gov.gr) το πρώτο MBA του υφυπουργού δεν αναφέρεται ενώ για το δεύτερο, το πανεπιστήμιο που αναφέρει δεν προσφέρει τίτλο MBA αλλά MSc ή απλή βεβαίωση σπουδών σε όποιον το παρακολουθεί χωρίς εξετάσεις. 

 

Οι αποκλίσεις

 

Εν τω μεταξύ, στο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στη διπλωματική υπηρεσία της ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης αναφέρεται ότι είναι κάτοχος 2 MBA αλλά στο δεύτερο δεν αναγράφεται το «Στρατηγικές Ασφαλείας» αλλά το National Security Strategy, δηλαδή, Στρατηγικές Εθνικής Ασφαλείας.

 

Ερωτηματικά για τις μεταπτυχιακές σπουδές του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή

 

Όπως αποκαλύπτει η «Εφημερίδα των Συντακτών», το τμήμα National War College του πανεπιστημίου NDU που αναφέρει ο κ. Στεφανής, δεν παρέχει τίτλο MBA (Master of Business Administration) αλλά MSc (Master o Science). Γιατί λοιπόν παρουσιάζεται αυτή η απόκλιση; Ο Δημήτρης Τερζής που υπογράφει το ρεπορτάζ σημειώνει πως «σε όσους δεν κατάφεραν να περάσουν τις εξετάσεις σε οποιοδήποτε πρόγραμμα» το πανεπιστήμιο παρέχει απλώς ένα κολεγιακό δίπλωμα (college diploma) ως πιστοποιητικό παρακολούθησης της συγκεκριμένης σχολής, χωρίς καμία ακαδημαϊκή αξία. Το δε πρόγραμμα κρατά επτά μήνες. 

 

Κανείς άλλος με MBA

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως από τους 7 συμφοιτητές του κ. Στεφανή, οι 3 (στρατιωτικοί από τη Φινλανδία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία) δηλώνουν ότι έλαβαν MSc, ένας δηλώνει ότι πήρε Master of Arts και οι υπόλοιποι τρεις δηλώνουν ότι απλώς παρακολούθησαν τα μαθήματα. «Κανείς πάντως δεν δηλώνει ότι έχει τελειώσει MBA στη συγκεκριμένη σχολή».