Ερώτηση Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις - «Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας;»

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις - «Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας;» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Επίκαιρη ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποκάλυψη περί «λίστας παρακολουθούμενων» μεταξύ των οποίων υπουργοί και πολιτικά πρόσωπα, από την εφημερίδα Documento.

Σ'αυτήν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά διαβεβαιώσεις «ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι το σύνολο ή μέρος των προσώπων, που με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator, δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της υπό τη δική σας πολιτική εποπτεία ΕΥΠ, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Θανάση Κουκάκη;». 

Στο κείμενο της ερώτησής του, και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «την περασμένη εβδομάδα αρνηθήκατε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν ήρθατε να απαντήσετε στην επίκαιρη ερώτηση που σας κατέθεσα για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με ενεργό το παρακρατικό κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων» και σημειώνει:

«Έκτοτε, έχουν συντελεστεί εξαιρετικά σοβαρές αποκαλύψεις και εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το παράνομο κέντρο παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator:

-Η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και στην οποία εσείς, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο κ. Γιάννης Λαβράνος και ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος αρνηθήκατε να καταθέσετε, σας κάλεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, να αποχαρακτηρίσετε όλα τα απόρρητα έγγραφα και να σταματήσετε την οχύρωσή σας πίσω από την διαρκή επίκληση του ”απορρήτου”, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το σκάνδαλο και για το κακόβουλο λογισμικό Predator. Η εισηγήτρια της PEGA, μάλιστα, ευρωβουλευτής της ομάδας των φιλελευθέρων Σοφι Ιντ Βελτ, ταυτίστηκε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δηλώνοντας ότι οι απαντήσεις για τις υποκλοπές και το Predator πρέπει να δοθούν πριν τις ερχόμενες εκλογές.

-Δύο μέρες μετά, την Κυριακή 6/11, η εφημερίδα Documento αποκάλυψε λίστα με 33 ονόματα πολιτικών προσώπων τόσο της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της κυβέρνησής σας, τα οποία μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, φέρονται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση με το παράνομο λογισμικό Predator».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι,

«-Με δεδομένο ότι σε μία ευνομούμενη Δημοκρατική Πολιτεία είναι αδιανόητο πολιτικοί αντίπαλοι αλλά ακόμα και στενοί σας συνεργάτες, υπουργοί και πρώην Πρωθυπουργοί, να τελούν υπό παρακολούθηση από κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει έρθει στη χώρα με τη μεσολάβηση συνεργατών σας που τελούσαν υπό τον άμεσο έλεγχό σας μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

-Με δεδομένο ότι με δική σας εντολή τα κρίσιμα πρόσωπα που σε πλειάδα εμπεριστατωμένων ρεπορτάζ αλλά και όπως προέκυψε από τα πορίσματα όλης της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή, αναδεικνύονται ως οι ‘κρίσιμοι κρίκοι' για τη μεταφορά και λειτουργία του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας, δεν εκλήθησαν καν στην Εξεταστική επιτροπή και δεν κατέθεσαν ούτε στην PEGA, αφού θελήσατε να τους προστατεύσετε και να προστατευτείτε.

-Με δεδομένο ότι με δική σας ευθύνη η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μείζονα θεσμική και ενδεχομένως πολιτειακή κρίση και εσείς εντούτοις συνεχίζετε να αρνείστε να άρετε το απόρρητο και να υιοθετήσετε ακόμη και τους ελάχιστους όρους που έθεσα, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η ομαλότητα.

-Με δεδομένο, τέλος, ότι είστε πρωθυπουργός κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και ως τέτοιος ελέγχεστε από το Κοινοβούλιο και έχετε πολιτική και θεσμική υποχρέωση να λογοδοτείτε στη Βουλή των Ελλήνων.

Κρίνω σκόπιμο να επιμείνω εκ νέου στη πρόσκλησή μου να έρθετε στη Βουλή να δώσετε εξηγήσεις».

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτά τον πρωθυπουργό:

1. Μπορείτε να δεσμευθείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι το σύνολο ή μέρος των προσώπων, που με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το κακόβουλο λογισμικό Predator, δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της υπό τη δική σας πολιτική εποπτεία ΕΥΠ, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον κ. Θανάση Κουκάκη;

2. Σκοπεύετε να δώσετε τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη ”νόμιμη” διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης;

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM