Εκλογές 2023: «Θρίαμβος Μητσοτάκη», γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ

Εκλογές 2023: «Θρίαμβος Μητσοτάκη», γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Oikonomou/SOOC
0

O ιταλικός τύπος ασχολείται σήμερα εκτενώς με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

«Πολιτικός σεισμός και θρίαμβος Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε ποσοστό διπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. «Αν στις επόμενες εκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός λάβει τις ίδιες ψήφους με χθες, θα εξασφαλίσει αριθμό βουλευτών, χάρη στον οποίο δεν θα χρειαστεί καμία συμπόρευση, θα είναι ένας γαλάζιος απόλυτος κυρίαρχος», προσθέτει η εφημερίδα του Μιλάνου.

H απεσταλμένη της Corriere στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι «ήδη από το απόγευμα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε, κανείς, ότι υπήρχε ένα κλίμα παροπλισμού», ενώ σημειώνει ότι «είναι σαφώς θετικό το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ και πως «το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει οριστικά παρελθόν».

«Ελλάδα, προχωρήστε δεξιά», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η οποία σημειώνει ότι «το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε ρεκόρ ψήφων και διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πάει αμέσως σε νέες εκλογές και οι αριθμοί των στηρίζουν». 

«Ο στόχος του είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του κόμματός του και να εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία», προσθέτει η απεσταλμένη της La Stampa στην Αθήνα, η οποία υπενθυμίζει, επίσης, ότι «η Αθήνα είναι αποφασισμένη να αφήσει οριστικά πίσω της την εικόνα του "μεγάλου ασθενή της Ευρώπης" και ότι για φέτος προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη του 2,4%». Η ιταλική εφημερίδα γράφει τέλος ότι «οι πολιτικοί κληρονόμοι του Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν θετική έκπληξη και αγγίζουν το 11,5% των ψήφων».

«Σαρωτική νίκη για την ελληνική κεντροδεξιά, αλλά θα χρειαστεί μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση» υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία εξηγεί ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να στοχεύσει σε μια μονοκομματική κυβέρνηση και χθες βράδυ, στο μήνυμά του μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το είπε ξεκάθαρα». 

Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, τέλος, γράφει ότι «η κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να κερδίσει τις εκλογές με το 40% των ψήφων ενώ «για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για πρωτοφανή ήττα, από την στιγμή που έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM
«Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν σε αυτήν»

LiFO politics / «Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι το πρόβλημα αλλά οι πολιτικοί που παρεμβαίνουν»

Ο καθηγητής Νικόλαος-Κομνηνός Χλέπας, εξηγεί γιατί το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύστημα ακραίου συγκεντρωτισμού της εξουσίας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Πολιτική / Ζελένσκι: «Ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Τραμπ» – Μητσοτάκης: «Η χώρα μας θα αποτελέσει ενεργειακό κόμβο»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ενεργειακός διάδρομος που συνδέει Αλεξανδρούπολη και Οδησσό, επιτρέποντας την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM