Εκλογές 2023- NYT: Τα παιδιά της κρίσης θα ψηφίσουν για τη σταθερότητα

Εκλογές 2023: Τα παιδιά της κρίσης θα ψηφίσουν για τη σταθερότητα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: SOOC
0

Στην ψήφο των νέων Ελλήνων επικεντρώνονται οι New York Times, σε άρθρο ενόψει των αυριανών, δεύτερων εκλογών 2023

«Νέοι Έλληνες, που τους διαμόρφωσε η κρίση, θα ψηφίσουν για τη σταθερότητα», είναι ο τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας, στο δημοσίευμα που φιλοξενεί δηλώσεις νέων, οι οποίοι λένε ότι το βασικό κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές 2023, της 25ης Ιουνίου είναι η οικονομία. 

«Τα χρήματα είναι σημαντικά, δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτά», λέει η Μάρα Κατσίτου, μια 22χρονη φοιτήτρια που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της καταστροφικής οικονομικής κρίσης, η οποία ονειρεύεται μια ημέρα να ανοίξει φαρμακείο. «Δεν υπάρχει κάτι που έχει μεγαλύτερη σημασία από την οικονομία», συμπληρώνει. 

Για αυτό, λέει, θα ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα πετύχει δεύτερη πειστική νίκη στις εκλογές της Κυριακής, σημειώνουν οι New York Times. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέει η Μάρα Κατσίτου, «σίγουρα υπάρχει καλύτερη ευκαιρία». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως περίπου το ένα τρίτο των νεαρών ψηφοφόρων έχουν την ίδια άποψη, γράφει η αμερικανική εφημερίδα. 

Εκλογές 2023: «Ο νεανικός ριζοσπαστισμός έδωσε τη θέση του στον απροσδόκητο πραγματισμό» 

Αφού πέρασαν χρόνια εν μέσω τέτοιου πανικού, απόγνωσης και ταπείνωσης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, που προκάλεσε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, πολλά από τα παιδιά της εποχής της ύφεσης λένε ότι δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, αναφέρουν οι New York Times.  

Σε πολλές περιπτώσεις, ο νεανικός ριζοσπαστισμός έχει δώσει τη θέση του στον απροσδόκητο πραγματισμό, τη λαχτάρα για ευημερία και ένα σταθερό χέρι. Και σε μια τάση να αγνοηθεί η οργή για αρκετά σκάνδαλα που έπληξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα. 

Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, σημειώνει το δημοσίευμα, «έχει εγείρει πολλά ερωτήματα για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον περιορισμό των αφίξεων μεταναστών». Επίσης, κάνει αναφορά στις παρακολουθήσεις και τα ΜΜΕ- κάνοντας λόγο για ανησυχίες περί διάβρωσης των δημοκρατικών κανόνων- αλλά και στο δυστύχημα στα Τέμπη. 

Αλλά για τους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων ολοένα περισσότερων νέων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όλα αυτά τα θέματα ωχριούν μπροστά στην οικονομική σταθερότητα της χώρας, σχολιάζει το δημοσίευμα. 

Οι New York Times επισημαίνουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώθησε την ανάπτυξη σε διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μειώνοντας φόρους και το χρέος, ενισχύοντας την ψηφιοποίηση και αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα, ο τουρισμός εκτοξεύεται, η χώρα αποπληρώνει δανειστές πριν από το χρονοδιάγραμμα, αυξάνοντας την πιθανότητα οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα, γράφει ακόμη η εφημερίδα. 

Εκλογές 2023: Τι λένε τα παιδιά της κρίσης 

Οι New York Times υπενθυμίζουν πως η κρίση αποτέλεσε μια τρομακτική εθνική καταστροφή και ότι τα εξευτελιστικά μνημόνια που συνδέθηκαν με μέτρα λιτότητας μείωσαν κατά το ένα τρίτο το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ εκτόξευσαν την ανεργία. Οι εικόνες των πιο απεγνωσμένων ανθρώπων, που έψαχναν σε κάδους σκουπιδιών, σόκαραν την πλειονότητα των Ελλήνων, που πάσχιζαν να τα βγάλουν πέρα.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι της γενιάς που μεγάλωσε εκείνη την εποχή, αυξάνοντας κατά τρεις μονάδες το ποσοστό του ανάμεσα στους ψηφοφόρους 17-24 ετών, στο 33%, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Εξίσου αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα ανάμεσα στους νέους ψηφοφόρους έχει καταρρεύσει από τις εκλογές του 2019, πέφτοντας από το 38% στο 24%, συμπληρώνει. 

Βέβαια, δεν υποστηρίζουν όλοι οι νέοι ψηφοφόροι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πολλοί διαμαρτύρονται ότι η ευημερία που υποτίθεται ότι θα δώσει ώθηση στις ζωές τους, κάνει τα πράγματα τόσο ακριβά, που δεν μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους, επισημαίνουν οι New York Times. 

Ούτε είναι καλοί όλοι οι οικονομικοί δείκτες, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ και είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ένωση, πίσω από τη Βουλγαρία. Επίσης, η φοροδιαφυγή παραμένει συχνή. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσπαθήσει να πείσει τους νέους ψηφοφόρους ότι στην πραγματικότητα εκείνος- και όχι ο Μητσοτάκης- είναι όχι μόνο ο πραγματικός παράγοντας της αλλαγής, αλλά και της σταθερότητας. Κάποιοι ψηφοφόροι, που υποφέρουν από τις τιμές και τα ενοίκια που αυξάνονται, τον υποστηρίζουν, γράφουν οι NYT. 

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει, είναι ακόμη εδώ», δηλώνει ο 46χρονος Γρηγόρης Βαρσάμης. Οι λογαριασμοί ρεύματος για το κατάστημά του έχουν εκτοξευθεί, συμπληρώνει και προσθέτει ότι θα ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές 2023

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας, που κυβέρνησε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχει αμαυρωθεί από τη σύνδεση με την οδύνη εκείνης της εποχής, σημειώνει το δημοσίευμα. Το 2015, υπό την ηγεσία του, οι Έλληνες ψήφισαν κατά του δρακόντειου προγράμματος βοήθειας και η Ελλάδα παραλίγο να αποβληθεί από την ευρωζώνη. Πολλοί νέοι Έλληνες, που μεγάλωσαν εκείνοι την εποχή, είναι τρομαγμένοι από την εμπειρία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν οι New York Times. 

Ο Γρηγόρης Κικής είναι βραβευμένος σεφ εστιατορίου της Αθήνας. Θυμάται ότι η οικονομική κρίση συνέπεσε με την προσπάθειά του να μπει στον κόσμο των εστιατορίων, που έκλειναν. «Το εστιατόριο είναι γεμάτο κάθε ημέρα», λέει τώρα ο 26χρονος εξηγώντας ότι θα ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δεύτερες εκλογές 2023, για να συνεχιστεί αυτό. 

«Πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου ενδιαφέρονται περισσότερο για την οικονομία. Λένε ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες και υψηλότεροι μισθοί και ίσως άνθρωποι θα έρθουν από το εξωτερικό και θα θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, επειδή τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο», λέει. 

Το ίδιο ισχύει για τον Νίκο Θεράπο, 29χρονο σύμβουλο βιωσιμότητας. Όταν ήταν 16 ετών, η μητέρα του έχασε τη δουλειά της και η εταιρεία του πατέρα του συρρικνώθηκε. «Θυμάμαι πολύ ξεκάθαρα ότι δεν ήμουν τόσο αισιόδοξος για την επαγγελματική σταδιοδρομία μου», δηλώνει. 

Το 2015, όταν σπούδαζε στις Βρυξέλλες τον αντιμετώπιζαν ως «τον τεμπέλη Έλληνα, παρότι δεν γνώριζαν τίποτα για εμένα. Ήταν πραγματικά άδικο για εμένα και τη γενιά μου». Αλλά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λέει, υπήρξε αλλαγή. «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Για τον απλό λόγο ότι ποτέ δεν γνώρισα την κανονικότητα», εξηγεί. Αλλά, για πρώτη φορά, νιώθει «σίγουρος για το μέλλον μας». Πολλοί από τους πιο Αριστερούς φίλους του στράφηκαν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέει, επειδή θέλουν ένα «σταθερό και βιώσιμο οικονομικό σύστημα». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολάκης: Αντίθετος στη διαγραφή Κασσελάκη – «Να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο»

Πολιτική / Πολάκης: Αντίθετος στη διαγραφή Κασσελάκη – «Να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο»

Παράλληλα, πρότεινε να οριστεί συνάντηση μεταξύ των υποψηφίων, είτε όλοι μαζί είτε με εκπροσώπους, για να καθοριστούν οι ημερομηνίες των debate, με στόχο την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση
LIFO NEWSROOM