Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό με 177 «ναι»

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό με 177 «ναι» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κυβερνητική τροπολογία για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, η οποία υπερψηφίστηκε νωρίτερα με 177 ψήφους υπέρ, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη εν μέσω κοινοβουλευτικής έντασης.

Η ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αφορούσε μέτρα περιορισμού των εισερχομένων από τη Λιβύη με πλωτά μέσα, ενισχύοντας, σύμφωνα με την κυβέρνηση το θεσμικό οπλοστάσιό της για την αποτροπή εισόδου και προσωρινής κράτησης μεταναστών.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας την καταψήφισαν. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών», προκαλώντας αιχμηρό σχόλιο του υπουργού Θάνου Πλεύρη: «Αν θεωρείτε κάτι αντισυνταγματικό, δεν λέτε “παρών”, το καταψηφίζετε».

Τι προβλέπει η τροπολογία – Τα μέτρα που δρομολογούνται

Η ρύθμιση που υπερψηφίστηκε προβλέπει την προσωρινή αναστολή υποβολής αιτημάτων ασύλου για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα «με οποιοδήποτε πλωτό μέσο από τη Βόρεια Αφρική». Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, η χώρα δέχεται «υβριδική απειλή» και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε πύλη παράνομης εισόδου.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει:

  • Τρίμηνη αναστολή της διαδικασίας ασύλου για παράτυπους αφιχθέντες,
  • Υποχρεωτική κράτηση σε κλειστές δομές,
  • Δημιουργία μόνιμης δομής στην Κρήτη,
  • Μείωση επιδομάτων για αιτούντες,
  • Ποινές φυλάκισης έως 5 έτη για παραμονή στη χώρα μετά από απόρριψη αιτήματος.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για «επιχείρηση εισβολής» από τη Δυτική Λιβύη, όπου, όπως είπε, βρίσκονται 3 εκατομμύρια μετανάστες. «Ο δρόμος των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος», ανέφερε από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η ρύθμιση βασίζεται στο μοντέλο του Έβρου του 2020 και αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σφοδρή επίθεση Κωνσταντοπούλου – «Θέλετε νεκρούς στα σύνορα»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την τροπολογία «αντισυνταγματική, ρατσιστική και ανατριχιαστική», μιλώντας για «μετάπτωση σε ολοκληρωτικό καθεστώς». Επιτέθηκε προσωπικά στον Θάνο Πλεύρη, λέγοντας πως «θέλει νεκρούς στα σύνορα», ενώ έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πλεύρης: «Δεν θα κάνουμε νέες Μόριες»

Ο υπουργός Μετανάστευσης απάντησε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναλάβει τις συνθήκες της Μόριας: «Μας εγκαλείτε, ενώ έχετε την Μόρια στην πλάτη σας. Δεν θα έχουμε τέτοιες συνθήκες».

Αναφερόμενος στο επίμαχο άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί», αν και – όπως είπε – «συντρέχουν οι προϋποθέσεις». Υποστήριξε ότι πρόκειται για «πιο ήπιο μέτρο», ενώ προχώρησε σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη δήλωση:
«Χθες από τα 507 άτομα που ήρθαν, μόνο 16 ήταν γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Έχουμε παρουσία ανθρώπων ηλικιών 18-30, κυρίως από την Αίγυπτο. Έχουμε σύνορα και θα τα προστατεύσουμε».

Σχολιάζοντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, σημείωσε: «Λέτε να μπαίνουν όλοι, να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και μετά να κυκλοφορούν ελεύθεροι στην ελληνική επικράτεια; Στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Κυψέλη, στην Ομόνοια; Πείτε το καθαρά στις τοπικές κοινωνίες».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM