Αυτά είναι τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομία

Αυτά είναι τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομία Facebook Twitter
11

Τα σχέδια του κόμματος για την αστυνομία μετέφεραν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).

Σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, προβλέπεται, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Διονύση Βυθούλκα στο vima.gr:

-η κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ) - ΥΜΕΤ, η άμεση απόσυρση απαγορευμένων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών και απαγόρευση χρησιμοποίησής τους,

-η ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ και απαγόρευση εμπλοκής και χρησιμοποίησής τους σε διαδηλώσεις και μεσοπρόθεσμα στελέχωση Δικαστικής Αστυνομίας,

-δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας καθώς και θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του αστυνομικού).

Εκπρόσωποι των συνδικαλιστών ανέφεραν ότι τα βασικά σημεία του προγράμματος κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επεσήμαναν πως σε διευκρινιστικές τους ερωτήσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τούς ανέφεραν ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα αφοπλισμού τους.

Αυτό που τέθηκε είναι να μη φέρουν όπλα οι αστυνομικοί που χρησιμοποιούνται σε γήπεδα και συγκεντρώσεις (κάτι που ωστόσο ισχύει και σήμερα, όπως τους είπαν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., βάσει εσωτερικής διαταγής).

Επίσης τους ανέφεραν για τα ΜΑΤ ότι θα συσταθεί μια νέα υπηρεσία, το προσωπικό της οποίας θα επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση επεισοδίων και ότι θα καταργηθούν οι στατικές δυνάμεις, δηλαδή οι διμοιρίες ΜΑΤ με λεωφορεία σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνόμευση θα γίνεται  με πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ακόμη τη μετατροπή των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και ΔΕΛΤΑ σε «λαϊκή αστυνομία στο πλευρό του πολίτη σε 24ωρη βάση».

Επίσης μεταφέρθηκε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών ότι η οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στην ΕΛ.ΑΣ. θα είναι αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και συναίνεσης με τα κόμματα, με το αρχηγείο της Αστυνομίας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και κοινωνικών φορέων, διασφαλίζοντας τη συναίνεση αυτών που θα τις εφαρμόσουν όπως και της κοινωνίας.

Προτείνεται επίσης οι προσλήψεις να γίνονται μόνο μέσω πανελλήνιων εξετάσεων και να γίνει κατάργηση της διαδικασίας με την οποία έχουν προσληφθεί οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριοφύλακες «και έχουν δημιουργηθεί αστυνομικοί διαφορετικών ταχυτήτων.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ