ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

«Ασπίδες»: Να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούτι ζήτησε ο Δένδιας

«Ασπίδες»: Να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούτι ζήτησε ο Δένδιας Facebook Twitter
0

Την πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των ανταρτών Χούτι υποβάλει ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με δηλώσεις του,  στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

«Θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για τη χώρα που θα αναλάβει τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των ανταρτών Χούτι αναμένεται να ληφθεί σήμερα.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αποπλέει η φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική φρεγάτα που θα λάβει μέρος στην επιχείρηση της ΕΕ για την προστασία των εμπορικών πλοίων που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ από τους Χούτι, αναμένεται να αποπλεύσει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ποιο πολεμικό πλοίο έχει επιλεγεί, σύμφωνα όμως με συγκλίνουσες πληροφορίες θα πρόκειται για την φρεγάτα «Ύδρα».

Συζήτηση των 27 υπουργών Άμυνας και για Ουκρανία

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε».

Να σημειωθεί πως νωρίτερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ δήλωσε πως η εν λόγω ευρωπαϊκή επιχείρηση θα ονομάζεται «Ασπίδες, δηλαδή προστασία των πλοίων», αφήνοντας σαφή υπαινιγμό πως οι 27 θα συμφωνήσουν υπέρ της Ελλάδας, ώστε να αναλάβει τη διοίκηση.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η εν λόγω επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ αναφέρουν ότι γίνεται συζήτηση για «αναβαθμισμένο ρόλο» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στη διοίκηση. 

Πολιτική
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM