Αντιπαράθεση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή - Τι λένε οι οργανώσεις

Αντιπαράθεση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή - Τι λένε οι οργανώσεις Facebook Twitter
Αντιπαράθεση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή - Τι λένε οι οργανώσεις (Eurokinissi)
0

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Σε υψηλούς τόνους διενεργήθηκε η συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση με 82 άρθρα και πλέον έχει 130.  

Σήμερα ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της χώρας και τονίζοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοιϊού με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο και αντισυνταγματικές διατάξεις, αντιτείνοντας ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος από ότι στην Ελλάδα.

Επικριτικός ήταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για μέγιστη πολιτική υποκρισία και μέγιστο πολιτικό θράσος.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμειναν στην απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ως προς τη διαδικασία συζήτησης του αλλά και αντισυνταγματικές και φωτογραφικές διατάξεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος απέρριψαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταλόγισαν στη κυβέρνηση προσπάθεια να περάσει με φας τρακ διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας.

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι πρέπει να γίνει εξαντλητική συζήτηση και να κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και όχι να τεθούν χρονικοί περιορισμοί καθώς είναι το πρώτο σ/ν που έρχεται στη Βουλή και δεν αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, παρέπεμψε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη διαδικασία συζήτησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εξαντλητική συζήτηση χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους. μέσω τηλεδιάσκεψης, όλοι οι αρμόδιοι περιβαλλοντικοί φορείς. «Δεν θα υπάρξουν συνοπτικές διαδικασίες. Θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες η συζήτηση», υπογράμμισε.

Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ψηφοφορία δια εγέρσεως ως προς τη διαδικασία, αντιτείνοντας ότι η συζήτηση γίνεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και με το τεκμήριο της πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων που αποφάσισε. «Ας σεβαστούμε την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μιλάτε μόνο εσείς με την κοινωνία. Έχει γίνει διαβούλευση με πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θα σεβαστούμε όλες τις απόψεις όσων θέλουν να συνεισφέρουν ώστε να είναι ένα νομοσχέδιο προς όφελος της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Τι προβλέπει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Ntura

- Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

- Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

Επίσης:

- Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.

- Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.

- Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.

- Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.

- Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.

- Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.

- Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

- Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.

- Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.

- Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.

- Επεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.

- Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ.

Κοινή γραμμή από WWF Ελλάς και Greenpeace

Την αντίδρασή τους κατέθεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους η WWF Ελλάς και η Greenpeace, όπου ενημερώνουν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους και «ζητούν από τους πολίτες την έκτακτη και άμεση παρέμβασή τους, προκειμένου να αποσυρθούν οι σκανδαλώδεις διατάξεις από το νομοσχέδιο για τον "Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας"(sic)».

Αναλυτικά σημειώνουν ότι το πολυνομοσχέδιο θέτει το φυσικό περιβάλλον της χώρας σε πρωτοφανή κίνδυνο, καθώς για πρώτη φορά:

-  Επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών (Άρθρο 44).

- Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους (Άρθρο 110).

Για αυτόν τον λόγο, το WWF Ελλάς και η Greenpeace ξεκινούν κατεπείγουσα δημόσια εκστρατεία συλλογής υπογραφών (https://support.wwf.gr/action/with-greenpeace-against-oil), «με σκοπό να καταψηφιστούν οι επικίνδυνες αυτές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον και την οικονομία και υπονομεύουν τη δημοκρατία».

WWF και Greenpeace επισημαίνουν ότι 64 από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

«Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας» υπογραμμίζουν προσθέτοντας ότι «με σύσσωμη τη χώρα σε κατάσταση καραντίνας η κυβέρνηση περνάει κυριολεκτικά "κάτω από το τραπέζι" προκλητικές διατάξεις υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές της Επικράτειας».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM