Αναστασιάδης και Τσίπρας συντονίζονται ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν

Αναστασιάδης και Τσίπρας συντονίζονται ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν Facebook Twitter
0

Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις ενέργειές τους, ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα, στις 7 και 8 του μήνα, στην οποία θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανάλογες επαφές θα έχουν οι δύο άνδρες και στις επόμενες ημέρες.

Ο Αλ. Τσίπρας και Τ. Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με την Αθήνα να θέτει επί τάπητος την πρόταση για νέα διάσκεψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σωστή προετοιμασία, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου Ν. Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όχι μόνο ευνοεί, αλλά θεωρεί σημαντικό για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών ένα προπαρασκευαστικό διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Το ταξίδι του Τ. Ερντογάν θεωρείται σημαντικό αφού θα καταδείξει τις προθέσεις της Άγκυρας.

Η προσέγγιση του Τούρκου προέδρου θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που λαμβάνει τις μεγάλες αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως το Κυπριακό.

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά αυτό που αναμένουν να δουν από μέρους των Τούρκων είναι η ετοιμότητά τους να συζητήσουν εκείνα τα θέματα που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες στον Κρανς Μοντάνα. Δηλαδή, τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η εισήγηση του Νίκου Κοτζιά, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα, ήταν οι δύο χώρες να προχωρήσουν σ' έναν προπαρασκευαστικό διάλογο για το Κυπριακό. Μια προσέγγιση με την οποία η Λευκωσία συμφωνεί πλήρως, αφού θα διαφανούν οι προοπτικές για περαιτέρω συζητήσεις. Εάν τα καταφέρουν Αθήνα και Άγκυρα και επιτύχουν πρόοδο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τότε θα δημιουργηθεί μια δυναμική για σύγκληση νέας διάσκεψης για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα θα μπορεί να προχωρήσει και ένας δικοινοτικός διάλογος σε επίπεδο ηγετών επί των θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα των συνομιλιών του Κρανς Μοντάνα. Ωστόσο, πριν από την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να υπάρξει κίνηση σε δικοινοτικό επίπεδο που θα δίνει ώθηση στις συνομιλίες. Εξάλλου, όλοι όσοι παρακολουθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το Κυπριακό δεν βλέπουν δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου πριν το πέρας των εκλογικών διαδικασιών. Απ' εκεί και πέρα, το ποιες κινήσεις θα γίνουν θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτός που μπορεί να πάρει αποφάσεις είναι ο Ταγίπ Ερντογάν και είναι για αυτό που η Λευκωσία τάσσεται υπέρ ενός προπαρασκευαστικού διαλόγου σε επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει υποδομή για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο. «Η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς είναι δεδηλωμένη. Όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Μουσταφά Ακιντζί», δήλωσε ο ίδιος.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για Τσίπρα: «Του είπα αυτό είναι τρίτο μνημόνιο και μου είπε "μη λες τέτοιες λέξεις"»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας για την κρίσιμη περίοδο του 2015, περιγράφει μεταξύ άλλων μια σκηνή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον τότε αρχηγό των Podemos, σχολιάζοντας τα «σπαστά αγγλικά» του πρώην πρωθυπουργού
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ GLOBAL SUMUD FLOTILLA

Πολιτική / «Global Sumud Flotilla»: Διάβημα του ΥΠΕΞ στο Ισραήλ για τους Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν στον στολίσκο

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή
THE LIFO TEAM
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Πολάκης: «Φληναφήματα τα όσα ακούγονται περί μη συμμετοχής μου σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή»

Ο Παύλος Πολάκης έκανε νέα ανάρτηση σχετικά με τα όσα έχουν διαρρεύσει για μη συμμετοχή του σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
THE LIFO TEAM
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Νέα πυρά Γεωργιάδη κατά Ανδρουλάκη: «Μασαμπούκωσε 1,2 εκατ. ευρώ και μας κουνά το δάκτυλο, πέρασε «ζάχαρη» τη δεκαετία των μνημονίων»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ενοικίαση ακινήτου από το δημόσιο, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Νίκου Ανδρουλάκη
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM