Απεργία την Πρωτομαγιά

Ανάλυση BBC: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις εκλογές στην Ελλάδα

Ανάλυση BBC: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τις εκλογές στην Ελλάδα Facebook Twitter
Τσίπρας ή Μητσοτάκη; Αυτοί είναι οι 5 παράγοντες που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση το BBC
0

Πέντε ζητήματα που θα επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, σχολιάζει σε σημερινή του ανάλυση το BBC

«Οι Έλληνες πάνε στις κάλπες την Κυριακή, έναν μήνα μετά την εκκωφαντική εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας. Ο 44χρονος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ανέλαβε την εξουσία με ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας, αντέδρασε στα αποτελέσματα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές». 

Το βρετανικό μέσο σημειώνει πως αυτή είναι η έκτη φορά που γίνονται εκλογές στη χώρα, από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, που αποτέλεσε το έναυσμα για μία σειρά προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν μια «μεγάλη νίκη των συντηρητικών», τονίζει το BBC απαριθμώντας τα ζητήματα που βρίσκονται στην «καρδιά της ψήφου». 

1) Λιτότητα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

«Οι Έλληνες υποστήριξαν το κόμμα του κ. Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, που τους υποσχέθηκε ότι θα τελειώσει με την λιτότητα. Ωστόσο ο ίδιος προχώρησε στην υιοθέτηση σκληρών όρων διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε "μία χαοτική χρονιά" που σημαδεύτηκε από κλειστές τράπεζες και επανειλημμένες ψηφοφορίες». 

«Τα βάσανα ήταν σκληρά, μεταξύ του 2008 και του 2016 η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 28% και η αυξανόμενη ανεργία έριξε αρκετούς Έλληνες στη φτώχεια», συνεχίζει το BBC. «Ήταν μία τραυματική περίοδος με "θύματα" 275.000 επιχειρήσεις», δήλωσε στο BBC ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών. «Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και η επιστροή της ανάπτυξης, ήταν αποτέλεσμα της πειθαρχίας που δεν έκανε την κυβέρνηση πιο δημοφιλή».

2) Οι Έλληνες προσβλέπουν στους συντηρητικούς

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία ένα αυστηρά αντι-συστημικό πρόγραμμα, αλλά απογοήτευσε πολλούς από τους υποστηρικτές του και ιδιαιτέρως τους νέους», σχολιάζει το BBC. Στις εκλογές του Μαΐου, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ψηφοφόρων, ηλικίας 18 - 24 ετών, υποστήριξε το κεντροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη Νέα Δημοκρατία. Ο 51χρονος πολιτικός αρχηγός, υπόσχεται λιγότερους φόρους, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τους δανειστές της Ελλάδας, που θα επιτρέψει να επανεπενδυθούν περισσότερα χρήματα στη χώρα». 

3) Η αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα επλήγη περαιτέρω, μετά την ιδιαίτερα αντιδημοφιλή συμφωνία που έθεσε τέλος στην τριακονταετή αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της. Δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τα δύο τρίτα των Ελλήνων δεν ήταν ικανοποιημένα από τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία (...) με τον κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει τη συμφωνία "προδοσία". 

4) Η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών

Μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας το 2015, οι ροές των προσφύγων έχουν μειωθεί δραματικά αλλά μετανάστες εξακολουθούν να καταφθάνουν τόσο από την θάλασσα όσο και από τη στεριά. Το 2017 μπήκαν στη χώρα 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το 2018 επιπλέον 50.000. Φέτος έχουν καταφθάσει 18.294 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με τα ανατολικά ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος να δέχονται την πίεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι απέτυχε να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία, την ώρα που στα νησιά οι καταυλισμοί είναι υπέρ πλήρεις.

5) Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Για την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου με 100 νεκρούς «η κυβέρνηση έριξε την ευθύνη στην άναρχη και παράνομη δόμηση που έκοψε τον δρόμο σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες. «Όμως στις μέρες που ακολούθησαν την τραγωδία, αναδείχτηκαν μία σειρά από λάθη που έκαναν οι τοπικές αρχές», υπογραμμίζει το BBC. Η στάση που τήρησε η κυβέρνηση ώθησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει την παραίτηση όσων είχαν πολιτική ευθύνη καθώς κι εκείνων που ανέλαβαν τη διαχείριση της καταστροφικής πυρκαγιάς. Από την πλευρά του, ο Αλεξης Τσίπρας κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την πυρκαγιά αλλά τον φετινό Μάρτιο, 20 άτομα διώχθηκαν ποινικά για την τραγωδία, μεταξύ των οποίων πολιτικοί και στελέχη της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτική
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM