Σε δηλώσεις του στο Politico, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρει ότι η Κύπρος δεν προτίθεται να άρει το βέτο στα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τα οποία κρατά κλειστά, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, οι οποίες εφόσον ευοδωθούν θα επιτρέψουν την άρση του εν λόγω βέτο.


Παρά το γεγονός ότι η πίεση στην Κύπρο είναι έντονη, δεν είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες, σημειώνει ο Κασουλίδης.

 

Η Γερμανία έχει μπλοκάρει κεφάλαια, η Γαλλία έχει μπλοκάρει κεφάλαια. Τι γίνεται με αυτές τις χώρες και γιατί μόνο η Κύπρος; αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν όλες οι προϋποθέσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο ίδιος σημειώνει τέλος ότι «η ροή των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί καθόλου από τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η Τουρκία θα έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά... και ότι δε θα επανέλθει ζητώντας όλο και περισσότερα».

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται ότι στην αυριανή συνάντηση του στην Λευκωσία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, θα υπογραμμίσει ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν νοείται άνοιγμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων ως αντάλλαγμα για συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -'Αγκυρας επί του προσφυγικού, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.


Ο Κύπριος υπουργός, ο οποίος άρχισε από σήμερα επαφές με ομολόγους του σε Βιέννη, Βρυξέλλες και Βερολίνο έκανε σαφές ότι θα θέσει ενώπιον τους τις σαφείς θέσεις της Λευκωσίας, με συγκεκριμένα ερωτήματα, για τη στάση τόσο της Τουρκίας, όσο και των ιδίων.


Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες ότι «η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται πολύ κοντά». Ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε, γιατί οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν εκ των προτέρων ξεπάγωμα των πέντε κεφαλαίων, που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, αφού πιστεύουν ότι η λύση είναι πολύ κοντά. Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι, είπε ο κ. Κασουλίδης, «γιατί μερικοί εταίροι προσπαθούν να ικανοποιήσουν την Τουρκία» και διερωτήθηκε, αν έχουν ξεχάσει τις θέσεις αρχών για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της 'Αγκυρας.

 

Τα πέντε κεφάλαια , που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία , είναι: Κεφ. 15: Ενέργεια, Κεφ.23: Δικαστικές Υποθέσεις και Θεμελιώδη Δικαιώματα, Κεφ. 24: Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια, Κεφ.26: Παιδεία και Πολιτισμός, Κεφ. 31: Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική 'Αμυνας. Επίσης, η Λευκωσία έχει μπλοκάρει και το Κεφ. 2 : Ελευθερία Διακίνησης Εργατών.
Ο κ. Τουσκ θα έχει κατ' ίδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αύριο στις 10 το πρωί και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό το φως των αξιώσεων της Τουρκίας για ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων, προκειμένου να συνεργαστεί στο προσφυγικό.


Η χρονική στιγμή της καθόδου Τουσκ στην Κύπρο εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και να προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους κομμάτων.Ακόμη και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι, για να υπάρξει λύση του Κυπριακού, η Τουρκία πρέπει να δείξει πραγματική βούληση, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις και να φανούν οι προθέσεις της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Σε ερώτηση για την αξίωση της 'Αγκυρας για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η Κύπρος θα μπορούσε να εξετάσει την πιθανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.«Δεν είναι δυνατόν», τόνισε, «κάποιοι στην Ευρώπη και η Τουρκία να απαιτούν άνοιγμα κεφαλαίων, ενόσω η 'Αγκυρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr