Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος έκανε λόγο για «πενταροδεκάρες», αναφερόμενος στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

 

Οι δηλώσεις έγιναν από τον κο Φίλη στον ΣΚΑΙ και η επίμαχη φράση που πυροδότησε την σφοδρή κριτική ήταν: «υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο, εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 5% ή του 13%».

 


Oι "πενταροδεκάρες" του Φίλη προκάλεσαν πολλά σχόλια στα social media αλλά και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τη Νέα Δημοκρατία, οι δηλώσεις χαρακτηρίστηκαν προκλητικές και το σχόλιο ανέφερε: «Φαίνεται ότι στην Αριστερά η μετάλλαξη είναι κολλητική. Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας. O κος Φίλης έφτασε σήμερα στο σημείο να χαρακτηρίζει 'πενταροδεκάρες' τους φόρους, που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια, για τη μόρφωση των παιδιών της».


Προσβλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και η Φώφη Γεννηματά η οποία  ανέφερε μεταξύ άλλων πως«Κατά συνέπεια η επιβολή του ΦΠΑ επηρεάζει το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό όχι κάποιων λίγων «πλουσίων», αλλά εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών. Μεταξύ αυτών και οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν στα ΙΕΚ για να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας».


Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε στη συνέχεια και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με tην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας με αφορμή τον ΦΠΑ.

 

Η ανακοίνωση από το Ποτάμι: Η ομολογία του υπουργού παιδείας κ. Νίκου Φίλη είναι σαφής: Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τιμωρητική προς τους γονείς επειδή την επιλέγουν! Ο κ. Φίλης έχει πολλά δικαιώματα ως υπουργός. Αλλά έχει και υποχρεώσεις. Όπως, να μη χωρίζει τους πολίτες ανάλογα με τις δικές του ιδεολογικές παρωπίδες. Ο ιδιωτικός τομέας, οι εργαζόμενοι και όσοι συναλλάσσονται δεν βρίσκονται σε καθεστώς ούτε παρανομίας ούτε επικείμενων διώξεων, αλλά απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα. Όμως, η ιδεολογική αγκύλωση συμφέρει τον κ. Φίλη. Αντί να περιορίσει δαπάνες στα ρετιρέ του δημοσίου, αντί να καλύψει τα κενά της δημόσιας εκπαίδευσης δημιουργεί έναν εχθρό: Τους «πλούσιους που μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά».

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική Παιδεία είναι το ισοδύναμο του ΣΥΡΙΑ-ΑΝΕΛ στη μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης των δαπανών στο δημόσιο τομέα. Δεν τον ζήτησε κανείς, ο ΣΥΡΙΖΑ τον έβαλε στο τραπέζι για να προστατεύσει τις συντεχνίες του.

Ο υπουργός Παιδείας είναι προφανές, δεν έχει καμία εικόνα από την πραγματικότητα της δημόσιας Παιδείας. Αγνοεί ότι στην πράξη δεν υφίσταται για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Δεν έχει επισκεφθεί τις τάξεις της Γ" Λυκείου που είναι άδειες επειδή οι μαθητές είναι στο φροντιστήριο.

Επίσης ο κ. Φίλης είπε ότι οι αποφάσεις για επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μας φέρνουν «...πιο κοντά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Πώς γίνεται αυτό όταν σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μόνο ο κ. Φίλης μπορεί να το εξηγήσει. Πιθανόν επειδή εκεί δεν χρειάζεται να φορολογούν το... βόειο κρέας ενώ στην Ελλάδα θα το αποφύγουμε φορολογώντας την ιδιωτική εκπαίδευση! Ακόμη κι αυτό ακούστηκε από την Κυβέρνηση!Ωστόσο η δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του Υπουργού έφτασε μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο έδειξε ενοχλημένο και το εξέφρασε μέσω κυβερνητικών κύκλων. Οι διαρροές αναφέρουν πως τέτοιες δηλώσεις χαρακτηρίζονται "αυτογκόλ" και δεν βοηθούν το κυβερνητικό έργο. Πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο αναμένεται και επίπληξη από τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr