«Η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή. Το Ποτάμι καταγγέλλει ότι με το νέο νόμο που ετοίμασε ο κ. Παππάς χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας. Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια. Και υπάρχει ένα ερώτημα: πώς θα αποφασίζει; Θα παζαρεύει δηλαδή ο καθένας από τους καναλάρχες με τον υπουργό Επικρατείας αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δημοσιογράφους από το περιστύλιο της Βουλής με αφορμή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Στη συνέχεια ο Επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε την ευθύνη για τις τηλεοπτικές άδειες να την έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «μην επιτρέψει να περάσουμε από τη διαπλοκή των 25 χρόνων σε μια καινούρια διαπλοκή όπου ένα πρόσωπο θα αποφασίζει ποιος θα παίρνει τις άδειες στην τηλεόραση»

 

Αποκρούοντας τις κριτικές που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι το νομοθέτημα αυτό καθιστά τον υπουργό «παντοδύναμο», ο κ. Παππάς εξήγησε πως η μόνη αρμοδιότητα που μένει -επειδή η δημοπρασία θα γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- είναι ο αριθμός αδειών και το τίμημα. «Η συλλογιστική είναι –λαι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλες συλλογιστικές- να πάμε σε βιώσιμα σχήματα», τόνισε.

 

Έθεσε δε το ρητορικό ερώτημα «γιατί ποια είναι η ρίζα των προβλημάτων της διαπλοκής;», για να απαντήσει «μη βιώσιμα σχήματα, δανεισμός, διαπλοκή με το τραπεζικό σύστημα και αλληλοδιαπλοκή με το πολιτικό σύστημα» και να απευθύνει την παραίνεση «αν αυτό δεν το αναγνωρίσουμε μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να πάμε σε μια κουβέντα σε ειλικρινή βάση».

 

Απέναντι στην κριτική ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα για να επηρεάσει τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να απολαύσει πολιτική υποστήριξη, ο υπουργός Επικρατείας, σε σκωπτικό τόνο, σχολίασε: «Αν αυτό ήταν το σχέδιο έχει αποτύχει παταγωδώς». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν παρεμποδίστηκε στο να εφαρμόσει τον φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων και να καταλογίσει τα τέλη τηλεοπτικών διαφημίσεων. «Συνεπώς, οποιαδήποτε κριτική ασκείται περί αδράνειας ή καθυστερήσεων δεν έχει βάση» είπε.

 

Επιπλέον δεσμεύτηκε ο ίδιος πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση, δεχόμενη όλες τις θετικές παρατηρήσεις, ώστε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία.

 

Για το ΕΣΡ, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι πρέπει να δούμε το πώς αυτή τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου θα θωρακιστεί διαδικαστικά: «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν είναι παρά μόνο η απαρχή της καλής τακτοποίησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, διότι έπεται ένας διαγωνισμός που είναι στην ευθύνη του ΕΣΡ. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει και μια πρόνοια και της Βουλής ούτως ώστε αυτή η ανεξάρτητη Αρχή να είναι θωρακισμένη, και κυρίως ο διαγωνισμός ο οποίος θα προκύψει να μην είναι ευάλωτος από οποιονδήποτε θελήσει να τον προσβάλλει εκ των υστέρων, και να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την νομιμότητα της σύνθεσης του ΕΣΡ» επισήμανε.

 

Σε απάντηση του ερωτήματος, που ετέθη στην Επιτροπή, για το εάν καταργηθεί η DIGEA ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δικαιούται και το Δημόσιο να έχει το δικό του δίκτυο μεταφοράς του ψηφιακού σήματος. Όπως μάλιστα υπενθύμισε, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο υπήρξαν 12 ερωτήσεις, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για περιοχές της χώρας οι οποίες δεν καλύπτονται με το ψηφιακό σήμα, και εξήγησε πώς «όλως τυχαίως δυστυχώς αυτές οι περιοχές αφορούσαν περιοχές ευαίσθητες για τα εθνικά θέματα, τη Θράκη, νησιά Ανατολικού Αιγαίου».

 

«Μήπως εδώ, λοιπόν, πρέπει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, ότι τα ιδιωτικά μονοπώλια στις μεγάλες υποδομές δεν είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά και δεν διασφαλίζουν ότι η κοινωνία θα απολαμβάνει ένα απολύτως απαραίτητο αγαθό, που είναι η ενημέρωση;» έθεσε το ερώτημα.


Πάντως, ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κριτικών παρατηρήσεων είναι δημιουργικό. Καλωσόρισε το γεγονός ότι στο θέμα της κατεύθυνσης, της ονομαστικοποίησης των μετοχών, αλλά και της πρόνοιας για την ασφαλιστική και την φορολογική ενημερότητα των σταθμών, υπάρχει συναίνεση και χαιρέτισε την πρόνοια όλων για τους εργαζομένους.

 

Στο σημείο αυτό, όμως, στηλίτευσε την αντιφατική κριτική που ασκείται, λέγοντας «εάν υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να γκρινιάζουμε ότι θα πιεστούν οι ιδιοκτήτες να κρατήσουν τους εργαζόμενους άρα θα υπάρχει ένα στοιχείο μη βιωσιμότητας». Όπως ωστόσο δεσμεύτηκε «μπορούμε και σε αυτό το θέμα να συνεννοηθούμε, λαμβάνοντας υπόψη και την κριτική του ΚΚΕ για τις διατυπώσεις που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

 

Ο κ. Παππάς, καλωσόρισε ακόμη και το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για τους περιφερειακούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι θα μπορούν να μεταφέρουν το σήμα τους και να έχουν και επιλογή δικτύου, ενώ θα διαμορφωθούν ενδεχομένως και καλύτερες τιμές.

 

Καταλήγοντας την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε «να έχουμε λεπτομερή και τεκμηριωμένη απάντηση σε κάθε παρατήρηση, η οποία και την πραγματικότητα να αποτυπώνει και τις προθέσεις της κυβέρνησης, και να προχωρήσουμε σε πνεύμα συνεννόησης».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr