Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel  επιχειρεί να συνθέσει τα ψυχολογικά προφίλ των τεσσάρων εκπροσώπων των «θεσμών» που έρχονται στην Αθήνα προκειμένου από Τρίτη να ξεκινήσει και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρώσει το νέο μνημόνιο και την τριετή διανειακή σύμβαση.

 

«Οι σχολαστικοί τέσσερις» είναι ο τίτλος του άρθρου του Spiegel, στο οποίο το γερμανικό περιοδικό περιγράφει έναν έναν τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο θα είναι ο άνθρωπος της Κομισιόν για την Ελλάδα. Ο Ιρλανδός στην καταγωγή, 48χρονος Ντέκλαν Κοστέλο είναι διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτηρίζεται από το γερμανικό περιοδικό ως ο «έμπειρος». «Η αποστολή του Iρλανδού εκ μέρους της Κομισιόν ίσως να είναι μήνυμα προς την Αθήνα ότι η Κομισιόν θέλει την τήρηση των συμφωνιών και αδιαφορεί για τις όποιες ευαισθησίες της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει το Spiegel.

 

Η περίπτωση Βελκουλέσκου

Η σκληρή εκπρόσωπος του ΔΝΤ κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου χαρακτηρίζεται ως «outsider», που γνωρίζει την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τις χώρες της κρίσης, μια και απεστάλη το 2012 στην Κύπρο μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. «Η Ρουμάνα οικονομολόγος δημιούργησε εντάσεις στην Κύπρο, στην οποία βρέθηκε στις αρχές του 2013 και συνέδεσε τη θητεία της με το κούρεμα των καταθέσεων», υπενθυμίζει το περιοδικό, με αποτέλεσμα την μετέπειτα μετακίνηση της στη Σλοβενία.

 

Το Spiegel υπενθυμίζει ένα γεγονός από την εμπειρία της Βελκουλέσκου στην Κύπρο. «Διαστάσεις στον κυπριακό Τύπο έλαβε μια σύσκεψη που έγινε τον Μάρτιο του 2013 στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να προέβαλε νέες απαιτήσεις για τις τράπεζες, οι οποίες οδήγησαν σε έκρηξη τον Κύπριο πρόεδρο. "Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου|", φέρεται να της είπε οργισμένος. Κάποιοι λένε ότι έριξε κάτω και μια καρέκλα".

 

Η κυρία Βελκουλέσκου διαδέχθηκε αυτή την εβδομάδα τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ από πλευράς ΔΝΤ.

 

Ο τελευταίος αποχωρεί ως αποτυχημένος, καθώς δεν κατάφερε να συμβάλει στο κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου 2.

 

Δημιούργησε περιττές εντάσεις στις επαφές, τόσο με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, όσο και με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

 

«Ο Γκογιάλ ήταν υπερβολικά αυστηρός, ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια του προγράμματος. Ήταν άκαμπτος και χωρίς τη δυνατότητα να διακρίνει ανάμεσα στα σημαντικά από τα δευτερεύοντα θέματα της αξιολόγησης», αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» διπλωματικές πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.

 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυρία Βελκουλέσκου έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον προκάτοχό της και «την ικανότητα να ιεραρχεί προτεραιότητες και να σταθμίζει τα δεδομένα της συγκυρίας».

 

Από το κουαρτρέτο δε θα μπορούσε να λείπει κι ένας Γερμανός. Ο κ. Ράσμους Ρίφερ που επισκέπτεται την Ελλάδα για λογαριασμό της ΕΚΤ, χαρακτηρίζεται από το Spiegel ως «διακριτικός». Ο Ρίφερ εκπροσώπησε την Φραγκφούρτη στην Ομάδα των Βρυξελλών και προετοίμασε το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων από την EKT. Επίσης, διαθέτει προϋπηρεσία στην τριμερή της Πορτογαλίας.

 

Τέλος «ο νέος». Πρόκειται για τον Ιταλό κ. Νίκολα Τζιαμαριόλι εκ μέρους του ESM, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για τους όρους του νέου δανείου, δηλαδή την αποπληρωμή, τη διάρκειά του και τα επιτόκια.

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι τόσο μισητοί, που σίγουρα χρειάζονται προσωπικό ασφαλείας...

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr