Περίπου 400 εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης, πάνε σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τους 751 νέους ευρωβουλευτές.


Αυτές είναι κατά σειρά, οι όγδοες ευρωεκλογές και αποτελούν ορόσημο, αφού διεξάγονται υπό συνθήκες κρίσης των λαών της Γηραιάς Ηπείρου. Οι πρώτες εκλογές διεξήχθησαν το 1979 και από τότε, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία.


Λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαίκή Ένωση και της ανακατανομής εδρών, η Ελλάδα, χάνει έναν ευρωβουλευτή και πλέον θα μετράει 21. Το σύστημα με το οποίο κατανέμονται οι έδρες μεταξύ των κρατών, βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό,εκπροσωπούνται από περισσότερους ευρωβουλευτές, αλλά οι μικρότερες έχουν μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών από εκείνον που θα είχαν εάν εφαρμοζόταν η αρχή της αναλογικότητας.
Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν το πρωί της Πέμπτης στη Βρετανία και την Ολλανδία, στις 23 Μαΐου ψήφισαν η Ιρλανδία και η Τσεχία, στις 24 η Λετονία, η Μάλτα και η Σλοβακία και σήμερα ψηφίζουν οι πολίτες όλων των υπόλοιπων χωρών.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ο εκλογέας θα πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της επιλογής του μέχρι και τέσσερις σταυρούς (4) υποψηφίων της προτίμησής του από τον ίδιο συνδυασμό.

 

Στις ευρωκλογές ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη και για να ψηφίσουμε, χρειαζόμαστε την αστυνομική μας ταυτότητα. Εναλλακτικά οι ψηφοφόροι μπορούν να επιδείξουν το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το βιβλιάριο υγείας τους.

 

Όσοι, εκ παραδρομής, δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι. Το μόνο που απαιτείται είναι να λάβουν την ημέρα των εκλογών από τον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή τα Μητρώα Αρρένων το οποίο θα φέρει την ένδειξη "Εκδίδεται αποκλειστικά για της εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014".


Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του 2014. Αν αναλογιστούμε ότι το 1979, η συμμετοχή έφτασε το 63% και το 2009 άγγιξε μόλις το 43% τότε ο μεγαλύτερος εχθρός των φετινών Ευρωεκλογών παραμένει η αποχή.

 

Οι κάλπες στην Ελλάδα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Περίπου στις δέκα το βράδυ αναμένεται μια πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν όμως να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία η οποία ορίζει πως πρώτα πρέπει να κλείσουν οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα όλων των χωρών της ΕΕ.

 

 

 

 

Β γύρος αυτοδιοικητικών

Στις επαναληπτικές εκλογές για εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, ο ψηφοφόρος δεν θα πρέπει να σημειώσει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο.


Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας, θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr