Τσίπρας: Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης το δεύτερο lockdown

Τσίπρας: Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης το δεύτερο lockdown Facebook Twitter
Τσίπρας: Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης το δεύτερο lockdown (Eurokinissi)
0

Σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής ζήτησε  Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα για τον κορωνοϊό.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε το lockdown «απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης» ενώ κατηγόρησε για ασυνεννοησία την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε δε ότι «δεν ζητώ την παραίτηση της κυβέρνησης, υποχρεούμαι να διεκδικήσω αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει για να σωθεί ο,τιδήποτε αν σώζεται. Δεν διεκδικώ την καρέκλα της εξουσίας, δεν γεννήθηκα πρίγκηπας για να διεκδικώ την καρέκλα...Εμείς δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε, αλλά να βάλουμε πλάτη».

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε διαφορετικό στην περίπτωση που ο ίδιος ήταν στην εξουσία αυτή την εποχή επισήμανε ότι δεν θα άφηνε την κατάσταση να ξεφύγει. «Δεν θα άφηνα κλίμα εφησυχασμού, θα έπαιρνα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Θα συγκαλούσα το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Θα το έθετα στην διάθεση των πολιτικών δυνάμεων και θα έβαζα έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

»Επίσης σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές, των "μεταρρυθμίσεων" που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία. Να αναστείλει τον πτωχευτικό νόμο. Δεν μπορεί όμως τώρα που έχει βαρύτατες ευθύνες να μας κουνάει το δάχτυλο».

Σε ερώτηση για το αν είναι αρκετά τα μέτρα στην οικονομία που έχει πάρει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «Εφόσον τα μέχρι τώρα μέτρα οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση πάνω από 10% και σε απώλεια εισοδήματος πάνω από 4 δισ. και στο 12% των εργαζομένων να έχουν μισθούς 200 ευρώ, συνολικά σε μία κατάσταση διάλυσης της κοινωνικής συνοχής από τα μέτρα που μας έλεγαν ότι είναι επαρκή, αντιλαμβάνεστε που θα οδηγηθούμε τώρα».

Υπάρχει μία διαρκής υποεκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων 

 

«Η Ελλάδα υπολείπεται στην περίοδο της κρίσης σε αριθμό διενεργούμενων δειγματοληπτικών τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία διαρκής υποεκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων στην κοινωνία» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις και να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα 10 και 12 χιλιάδες τεστ που γίνονταν μέχρι πρόσφατα δεν έδιναν την πραγματική εικόνα.

Σημείωσε ότι τα τεστ δεν επαρκούν και ότι το ένα τρίτο των τεστ γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. «Πρέπει να ληφθεί η απόφαση για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ στον πληθυσμό».

Δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός, δεν ενισχύθηκαν τα δημόσια εργαστήρια, σχολίασε σχετικά ο πρώην υπουργός Υγείας, Νίκος Ξανθός.

Οι κυβερνήσεις δεν κρύβονται πίσω από τους επιστήμονες

Σε ό,τι αφορά στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων , ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για προβληματισμούς σε επίπεδο επιχείρησης εργαλειοποίησης των επιστημόνων και της επιστημονικής επιτροπής από την κυβέρνηση.

«Οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη των αποφάσεών τους, δεν κρύβονται πίσω από τους επιστήμονες. Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Γνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις της επιτροπής ήταν διαφορετικές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Ποια ήταν η πρόταση των επιστημόνων για την αύξηση των επιβατών στα πλοία στο 8% ή για την αραίωση των ΜΜΜ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε και απαντήσεις για το θέμα των γηπέδων ενώ προανήγγειλε ότι θα καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο στην Βουλή για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση ζητημάτων που αφορούν στι ςεισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Εμείς σεβόμαστε τους επιστήμονες, τους τιμούμε για την προσφορά τους και δεν τους χρησιμοποιούμε σαν ασπίδα είπε σχολιάζοντας την εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα. «Δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να ήμουν σε συνέντευξη με επιστήμονα και να τον φωνάζω με το μικρό του όνομα και να του ζητώ να δείξει τα σλάιντς».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη αυξημένα μέτρα για το νησί της Σάμου ενώ έκανε λόγο και για ολιγωρία στο ζήτημα της διασποράς του κορωνοϊού στα γηροκομεία. 

Μισή αλήθεια στα μέτρα στήριξης

 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι λέει τη μισή αλήθεια για να δημιουργεί εντυπώσεις.

«Όταν του λες του πολίτη ότι θα πάρει ενίσχυση 800 ευρώ και πάει και βρίσκει 640 θα το καταλάβει. Το κρισιμότερο είναι ότι αυτά τα 640 οι άνθρωποι τα χρειάζονται τις επόμενες ημέρες, ενώ θα τα πάρουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες τους. Εμείς έχουμε προτείνει αυτό που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πλήρη κάλυψη της εργασίας και όχι της αναστολής της» επισήμανε.

Υπόθεση Χρήστου Παππά και Πολυτεχνείο

 

Για την πορεία του Πολυτεχνείου είπε ότι «θα περίμενα από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μας πει τι έχει κάνει για να συλλάβει τον Χρήστο Παππά, αντί να κάνει δηλώσεις για την πορεία».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου- όπως των New York Times-για αμνήστευση φοροφυγάδων : «Αυτός που χρωστά 10 ή 15 χιλιάδες ευρώ κινδυνεύει να του πάρουν και το σπίτι, αυτοί που έχουν χρέη πάνω από 150 εκατομμύρια δεν πληρώνουν. Αυτά ήταν που μας οδήγησαν και στην κρίση. Αυτά τα δημοσιεύματα δεν θα τα δείτε στα ελληνικά ΜΜΕ. Είναι πολλά τα λεφτά, πάνω από 20 εκατ. ευρώ σε Μέσα Ενημέρωσης με αφορμή την πανδημία για να μεταδίδουν μηνύματα που όλοι τα ξέραμε. Επίσης αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτά για εμάς είναι φίμωση που δεν παρατηρούνται στις χώρες της ΕΕ».

Για το αν ήταν αναπόφευκτο το lockdown επισήμανε ότι «Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω την μεταδοτικότητα του ιού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε τέτοια σύγκριση γιατί η Ελλάδα τον Ιούνιο δεν ήταν στην ίδια θέση με την Ιταλία και την Γαλλία. Ήταν μία covid free χώρα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τα πρώτα μέτρα που εμείς τα επικροτήσαμε». 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ