Μητσοτάκης: Διάλογος με την Τουρκία, με έμπρακτη αποκλιμάκωση- Πότε έρχονται Rafale, φρεγάτες

Μητσοτάκης: Διάλογος με την Τουρκία, με έμπρακτη αποκλιμάκωση- Πότε έρχονται Rafale, φρεγάτες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αν υπάρξουν σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε «θετικό πρώτο βήμα» την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, αλλά συμπλήρωσε «ελπίζουμε να έχει συνέχεια».

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Εφόσον δούμε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είμαστε πάντα έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι για διερευνητικές επαφές, για μια μείζονα διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πότε έρχονται Rafale και φρεγάτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε στη χθεσινή ομιλία του, σημειώνοντας πως αυτό είναι «φιλόδοξο αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων μας».

«Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale έρχονται για να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Mirage 2000. Θα είναι 6 καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Η πρόβλεψη είναι τα πρώτα να φτάσουν στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες, σημείωσε ότι η κεντρική εισήγηση του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ ήταν πως είναι απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση του στόλου μεσοπρόθεσμα.

«Πρόκειται για 4 καινούριες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και τον επανεξοπλισμό 4 φρεγατών ΜΕΚΟ. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος είναι τα 5-7 έτη. Δεν είμαι σε θέση να το κοστολογήσω, γιατί θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές και το υπουργείο θα προτείνει την πιο συμφέρουσα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι σε ορίζοντα 10ετίας- γιατί αυτές είναι συμφωνίες που οι πληρωμές εκτείνονται σε πολλά χρόνια- θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα».

«Είχε ενημερωθεί ο Τσίπρας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι είχε ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την «γραπτή συμφωνία» που ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο άρθρο του σε 3 ευρωπαϊκές εφημερίδες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με κατηγορίες προς το πρόσωπό του για μυστική διπλωματία.

«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ανάμεσά τους τον κ. Τσίπρα, στην κατ' ιδίαν συνάντηση στη Βουλή. Και υπήρχε άμεση ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του, από τη διπλωματική σύμβουλό μου κ. Σουρανή, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς στο Βερολίνο. Δεν θυμάμαι να είχε ενημερώσει κανέναν ο κ. Τσίπρας- και πάντως όχι εμένα- όταν συζήτησε με τον Ερντογάν για περίπου δύο ώρες».

Σε ό,τι αφορά το «written understanding»- στο οποίο αναφέρθηκε στο άρθρο του που δημοσίευσαν οι εφημερίδες Times, FAZ και Le Monde- ο κ. Μητσοτάκης είπε «Ήταν μια γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου μου και των συμβούλων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Άνγκελα Μέρκελ. Δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση "διεθνή συμφωνία", όπως τα πρωτοφανή που άκουσα ότι δεσμεύσαμε τη χώρα».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM