Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν σήμερα στην Κορσική: Τουρκία και εξοπλιστικά στην ατζέντα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν σήμερα στην Κορσική: Τουρκία και εξοπλιστικά στην ατζέντα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Στην Κορσική μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, με βασικό θέμα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού.

Ελλάδα και Κύπρος προσδοκούν και ένα ισχυρό σήμα αλληλεγγύης και στήριξης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, που είχε στα χέρια της έως αργά χθες βράδυ η ελληνική πλευρά, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με ανοιχτή πάντα την προοπτική οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής

16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν

17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν

19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου

20:45 Επίσημο δείπνο

«Κυρώσεις αν δε λογικευτεί η Τουρκία» 

Χθες, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως αν η Τουρκία δεν λογικευτεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων. 

«Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα - στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας», γράφει ο κ. Μητσοτάκης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM