Τσίπρας για διαδηλώσεις: Νομοσχέδιο - ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη - «Επαναφέρει διατάγματα του 1971»

Τσίπρας για διαδηλώσεις: Νομοσχέδιο - ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη - «Επαναφέρει διατάγματα του 1971» Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «δήθεν άτρωτο ηγέτη μίας χάρτινης ηγεμονίας» ενώ επιτέθηκε και κατά της Φώφης Γεννηματά καθώς το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. 

«Εμείς θεωρούμε ότι επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή, με στόχο την ίδια τη δημοκρατία, με στόχο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία. Μια αντιδραστική θεσμική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει από τη μεταπολίτευση και μετά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας πως η απόφαση για τον νόμο αυτόν στοιχειοθετείται πάνω σε «ακραίες στιγμές» οι οποίες «έχουν δημιουργήσει δυσφορία στο κοινωνικό σύνολο». 

«Διατάγματα του 1971»

«Σήμερα μας παρακολουθούν πολίτες που θα ήθελαν να ακούσουν μια συζήτηση που θα περιστρεφόταν στο πώς θα βελτιωθεί η ζωή τους το 2020 και, αντί γι' αυτό, βλέπουν μια κυβέρνηση να προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει αποφασίσει να ξοδέψει «τον χρόνο που του απομένει ως πρωθυπουργός» όχι για να κτίσει αλλά για να γκρεμίσει. 

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί μια Ελλάδα που προχώρησε μπροστά ακόμα και αν η δική του παράταξη έχει συμβάλει σε αυτό. «Γιατί η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί «πάνω από όλα την Αριστερά» καθώς ξέρει ότι η δύναμή της «βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη πως το νομοσχέδιο έρχεται στη βουλή στα μέσα του καλοκαιριού καθώς ο πρωθυπουργός φοβάται για αντιδράσεις από το φθινόπωρο. 

«Φοβάστε να αναμετρηθείτε με την πραγματικότητα στην οικονομία και στην κοινωνία, που είναι δικό σας δημιούργημα. Ξέρετε ότι τα έχετε κάνει θάλασσα και φοβάστε. Φοβάστε γι' αυτά που έρχονται. Φοβάστε την αντίδραση της κοινωνίας, τη διαφωνία της κοινωνίας, την οργή της κοινωνίας και γι' αυτό η απάντηση που ετοιμάζεστε να δώσετε είναι η καταστολή», είπε. 

«Θεσπίζετε ένα αστυνομικό κράτος, ένα κράτος – φρούριο, μια καχεκτική δημοκρατία στην οποία ο διαρκής δημοκρατικός έλεγχος περισσεύει. Φτιάχνετε μια Ελλάδα στην οποία η συλλογική διέξοδος της διαμαρτυρίας ποινικοποιείται».

«Ντροπή να ψηφίζεται από δημοκρατικές δυνάμεις»

«Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς αυτό το νομοσχέδιο, θα έλεγα ότι είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως, δεν μπορώ να μην κάνω την αναφορά. Μεγαλύτερη ντροπή είναι να ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο και από δημοκρατικές δυνάμεις. Μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζετε εσείς, κυρία Γεννηματά, αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε στηλιτεύοντας την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει το νομοσχέδιο. 

Επίθεση και για τη λίστα Πέτσα 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για τη λίστα Πέτσα. «Να πάρετε πίσω το πρόγραμμα της ντροπής και με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, με πραγματικά κριτήρια τους εργαζόμενους, με κριτήρια την αναγνωσιμότητα, με κριτήρια την τηλεθέαση. Αν θέλετε να δώσετε διαφημιστική πίτα, υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο, με διαφάνεια, με λογοδοσία. Όχι έτσι, όμως, τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Φαντάζομαι ότι θα δώσετε κάποια στιγμή απαντήσεις» είπε αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός αυτογελοιοποιείται. «Πόση αυτογελοιοποίηση μπορείτε να αντέξετε;», είπε χαρακτηριστικά.  

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM