Μητσοτάκης: Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός

Μητσοτάκης: Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός Facebook Twitter
0

«Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές», τόνισε o Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, θέλοντας να βάλει τέλος στα σχετικά σενάρια.

«Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο; Επειδή προηγούμαστε; Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη, επειδή δεν είμαι τακτικιστής και πιστεύει ότι μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ. Πήρα εντολή τετραετίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αποκλείοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος. Έχουμε 158 βουλευτές, είμαστε πιο ισχυροί πολιτικά. Είμαστε κυβέρνηση 10 μηνών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «τελείως ανεύθυνη» τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

«Ούτε για ανασχηματισμό βλέπω λόγο», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Κάποια στιγμή θα γίνει ανασχηματισμός, αλλά δεν είναι του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά», πρόσθεσε. «Όχι σε κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων. Το φθινόπωρο μπορεί να έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Το μέλημά μας θα είναι η ανάταξη της οικονομίας. Το πολιτικό κεφάλαιο που έχουμε θέλω να το επενδύσω, όχι να το σπαταλήσω».

Τι συνέβη στον Έβρο

Στον Έβρο δεν συνέβη τίποτα αξιοσημείωτο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ τόνισε ότι δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος.

«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη τίποτα που να είναι αξιοσημείωτο και να χρήζει αυτής της συζήτησης που έγινε, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία έσπευσε να εκμεταλλευθεί η αντιπολίτευση, κακώς, γιατί υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική», είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα χερσαία σύνορα είναι απολύτως καθορισμένα, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και των πρωτοκόλλων του 1926 που ακολούθησαν. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται, η συνοριακή γραμμή δεν μετακινείται. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν τμήματα ανατολικά του Έβρου, που είναι ελληνικά και τμήματα δυτικά του Έβρου, που είναι τουρκικά. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα, που λύνονταν πάντα σε τεχνικό επίπεδο. Δεν είναι συνοριακή διαφορά με την Τουρκία.

Όταν ρωτήθηκε αν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά «Όχι». Το διάβημα του ΥΠΕΞ, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έγινε «γιατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή- όπως έχει γίνει στο παρελθόν- και για να μειωθεί η περίπτωση αυξανόμενης έντασης».

«Υπάρχει νευρικότητα της Τουρκίας για την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τον Φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει νέο στην περιοχή των Φερρών. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα να το κάνουμε και το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά»

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα, αλλά υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά. 

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά. Προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει όμως όλοι να λάβουμε υπόψη ότι οι κεντρικές οδηγίες των ειδικών, τα μέτρα ατομικής υγιεινής, η μάσκα όπου χρειάζεται, οι κοινωνικές αποστάσεις ήρθαν για να μείνουν», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών. Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους». 

Γιατί άνοιξαν τα δημοτικά

Όταν ρωτήθηκε για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή για να γίνει αυτή η κίνηση για τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, ενώ σημείωσε ότι πήγε καλά το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. 


«Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο» και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν είναι από εύπορα νοικοκυριά. 

Προτεραιότητα η μείωση εισφορών

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση φέτος, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, θα κυμανθεί μεταξύ του 5-10%, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει απόλυτη καταστροφή στον τουρισμό.

«Το 2020 είναι μία εξαιρετική χρονιά δημοσιονομικά, λόγω των έκτακτων μέτρων. Είχαμε ήδη ξεκινήσει τις φορολογικές μειώσεις και θα υπάρξει και άλλο πακέτο. Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, μόλις περάσει το καλοκαίρι», δήλωσε ακόμη.

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ισχύει στο ακέραιο, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ενδεχομένως πιο γρήγορα.

Αναφερόμενος σε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, είπε ότι αν υπάρξει θα είναι διαφορετικό, γιατί οι πολίτες θα είναι εκπαιδευμένοι και το σύστημα υγείας πιο έτοιμο, ενώ η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο έξυπνα και στοχευμένα αν χρειαστεί νέο lockdown.

Τέλος, αποκάλυψε ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει στενότατος συνεργάτης του, ενώ προανήγγειλε ένα «νέο ΕΣΥ», στηριγμένο στην εμπειρία από την πανδημία.

 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM