Υπουργείο Εξωτερικών για Έβρο: Καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος - Fake news

Υπουργείο Εξωτερικών για Έβρο: Καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος - Fake news Facebook Twitter
0

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα νέα ανακοίνωση για την υπόθεση του Έβρο, τονίζοντας ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος.

  

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τονίζει το ΥΠΕΞ.

Από το απόγευμα της Παρασκευής έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθώς στη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Έβρου, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γειτονικής χώρας.


Η περιοχή, βρίσκεται σε ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. «Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της», υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.


«Μπήκαν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ και την Αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της ΝΔ, δια των Υπουργών των Εξωτερικών και της Άμυνας, χασκογελούσε λέγοντας ότι οι Τούρκοι πήγαν σε περιοχές που "έχει λάσπη" και όχι αέριο. Κάναν τα τουρκικά αεροπλάνα μετά από δεκαετίες υπερπτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στον Έβρο, και σε μεγάλα ελληνικά νησιά, η Κυβέρνηση και πάλι χασκογελούσε. Ο Υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι αυτό συνέβη «οριακά». Κάλεσα την κυβέρνηση τότε να ορίσει επιτέλους τις κόκκινες γραμμές της και κώφευε. Έφτιαξε η Τουρκία παράνομη ΑΟΖ με τη Λιβύη και η Ελληνική πλευρά απάντησε με την μη άσκηση των δικαιωμάτων που της διασφαλίζει το Δίκαιο των Θαλασσών», αναφέρει.


«Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο. Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της "ολίγον εγκύου" σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας», τόνιζε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.


Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα προσθέτοντας: «Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα "ερωτήματά τους" προτιμώ να μη σχολιάσω».

Δένδιας: Είναι ντροπή

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τις «αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου».


Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:


«Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.
Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;
Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;
Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;
Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα


Το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διάβημα στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στον Έβρο, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές το μεσημέρι της Παρασκευής για το ζήτημα που έχει προκύψει στο σημείο του νοτίου Έβρου, «με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά».

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει τα κόμματα και ζήτησε τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας να μην αποτελούν αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM