Μία πρόταση για τη λύση του προσφυγικού κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, αναφερόμενος στη μεταφορά προσφύγων σε χωριά που έχουν ερημώσει, ώστε να βοηθήσουν τους εναπομείναντες ηλικιωμένους κατοίκους στις αγροτικές δουλειές.

 

Σε συνέντευξη στο Kontra Channel, ο ίδιος επικαλέστηκε τη δική του εμπειρία από την Κρήτη όπου δούλεψε ως αγρότης βιοκαλλιεργητής, αναφέροντας πως κατά το ετήσιο μάζεμα της ελιάς υπάρχουν, όπως είπε, «τραγικά φαινόμενα, μια συσσώρευση ανθρώπων χωρίς χαρτιά οι οποίοι πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης».

 

Πρότεινε δε, μία οργανωμένη πολιτική της κυβέρνησης που θα εξετάζει τις περιπτώσεις μεταναστών, τι ικανοτητες έχουν, τι τεχνικές γνωρίζουν, ώστε να γίνει μία άμεση επιλογή ανθρώπων που μπορούν να αποκτήσουν χαρτιά.

 

«Υπάρχουν χωριά που έχουν ερημώσει. Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος να βοηθήσει τους ηλικιωμένους κατοίκους να κόψουν ξύλα, να μεταφέρουν προϊόντα. Εκεί πέρα δεν χρειαζόμαστε κόσμο; Υπάρχει κάποιος που θα πάει εκεί; Δεν υπάρχει. Δε χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, να τους στηρίξουμε; Αν τοποθετηθούν εκεί και μια και δύο και τρεις οικογένειες, θα υπάρξει πρόβλημα; Όχι, ίσα ίσα που θα μπορέσουν αυτοί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να προστατευθούν, να κάνουν τις εργασίες τους και να γίνει αυτό από ανθρώπους που έχουν χαρτιά, είναι νόμιμοι και μπορούν να το κάνουν με αξιοπρέπεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Ο ίδιος επεσήμανε πως «αυτές τις λύσεις της ένταξης - τις οποίες πολλοί έχουν σκεφτεί, αλλά δεν τολμούν να τις πουν γιατί έχουν εθίσει τον κόσμο σε μία μισαλλόδοξη ρητορική - πρέπει να τις δούμε γιατί μπορεί αυτό να βοηθήσει κι εμάς να ορθοποδίσουμε».