Συνάντηση Χατζηδάκη με θεσμούς - Στο επίκεντρο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Συνάντηση Χατζηδάκη με θεσμούς - Στο επίκεντρο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας Facebook Twitter
Eurokinissi
1

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης του τομέα ενέργειας.

Σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν:

-Η πρόοδος για την υλοποίηση του Target Model. Όπως επισημάνθηκε, συνεχίζεται η προετοιμασία από τον ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας με στόχο την έναρξη λειτουργίας τον Ιούνιο. Οι δύο φορείς συνεργάζονται με τους ομολόγους τους από Ιταλία και Βουλγαρία και για την σύζευξη των αγορών που είναι το επόμενο βήμα.

-Η πρόσβαση των ανταγωνιστών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, στη βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην συγκεκριμένη πηγή ενέργειας. Όπως έγινε γνωστό, συνεχίζεται ο εποικοδομητικός διάλογος της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, χθες Τετάρτη, σημειώθηκε πρόοδος προς την εξεύρεση μιας λύσης με άξονες αφενός την ταχεία απολιγνιτοποίηση και αφετέρου την πώληση συγκεκριμένων ποσών ενέργειας από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Για τους μηχανισμούς διακοψιμότητας (αμοιβή των μεγάλων καταναλωτών για περιορισμό της ζήτησης σε ώρες αιχμής) και ευελιξίας (αμοιβή των παραγωγών για τη διαθεσιμότητα των μονάδων τους), η ελληνική πλευρά έχει προκοινοποιήσει τις προτάσεις της στην γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Οι προτάσεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες και σημειώθηκε πρόοδος.

Τέλος, στη συνάντηση έγινε επισκόπηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς και ρυθμιστικών θεμάτων ενόψει της κατάθεσης από τις Εταιρείες Διανομής Αερίου των αναθεωρημένων αναπτυξιακών τους σχεδίων, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους του ΕΣΕΚ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια