Σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν όλες οι ξένες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν έκρυψε την δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη πρόσκληση της Αθήνας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

 

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ήταν λανθασμένη η απόφασή της γερμανικής πλευράς, σημειώνοντας πάντως πως οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης έχουν ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν. «Η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει. Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ

 

Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι θέση της Ελλάδας είναι η «απομάκρυνση όλων των ξένων στοιχείων από την Λιβύη», ενώ τόνισε πως ο Χάφταρ απαιτεί την ακύρωση των δύο μνημονίων με την Τουρκία: «Εμείς μιλάμε πάντα με την αίσθηση των δικών μας συμφερόντων. Η θέση της ΕΕ για τη Λιβύη είναι αυτή που περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης. Ο κ. Χάφταρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δύο μνημονίων. Εάν θα το θέσει ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη ανακωχής, αυτό δεν το ξέρω. Αλλά απαιτεί την ακύρωση των δύο μνημονίων. Την ίδια θέση έχει όμως η Αίγυπτος, η Σ.Αραβία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και η ΕΕ όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει η Ελλάδα από τη διάσκεψη της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Το Βερολίνο είναι μια φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Περιμένουμε κατ' αρχήν μια ανακωχή και μια αρχική κατανόηση για την απομάκρυνση των ξένων στοιχείων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Η Τουρκία είναι πρώτη – πρώτη σε αυτό τον κατάλογο. Και αυτά τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι η ομπρέλα της ξένης επέμβασης στη Λιβύη, της τουρκικής επέμβασης. Είμαστε σε συνεννόηση με όλους του παίκτες που ασχολούνται με αυτό το θέμα».

 

Ως προς την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν πιστεύει στην πολιτική των κανονιοφόρων, αλλά στο διάλογο: «Η Ελλάδα ενεργεί για να εξυπηρετήσει το εθνικό της συμφέρον, να εξυπηρετήσει το Ευρωπαϊκό συμφέρον. Θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κέρδη για όλη την περιοχή, προς όφελος των λαών. Εμείς θα επιδιώξουμε να εντάξουμε την Τουρκία σε αυτό τον τρόπο σκέψη ». Ενώ κληθείς να σχολιάσει για το τι θα πράξει η Αθήνα σε περίπτωση που η Άγκυρα στείλει ερευνητικό σκάφος σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα, υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας ότι ο Ερντογάν είναι άνθρωπος που βλέπει το συμφέρον της χώρας του και δεν θα κάνει πράγματα που θα βλάψουν τη χώρα του. Θα προασπίσουμε τα εθνικά δίκαια και το εθνικό συμφέρον όπως έχουμε συνταγματική υποχρέωση. Δεν έχουμε δυνατότητες επιλογής. Άρα, αυτή είναι η θέση μας, είναι ξεκάθαρη, είναι θέση Ευρωπαϊκή».