Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αρχίζει σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα και η ατμόσφαιρα της συνόδου είχε ήδη φορτιστεί από την οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι, όπως και από τις επανειλημμένες τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των εταίρων.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επανέλθει στις πιέσεις του για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, καθώς θεωρεί ότι η χώρα του επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο βάρος για την άμυνα της Ευρώπης. Αν και στα χρόνια της προεδρίας Τραμπ υπήρξε μια κάποια πρόοδος, μόνο εννέα χώρες-μέλη προβλέπεται να φθάσουν ή να υπερβούν τον στόχο για στρατιωτικές δαπάνες, τουλάχιστον στο ύψος του 2% του ΑΕΠ, τη φετινή χρονιά. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα και έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

 

Την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, αναμένεται να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

 

Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 ώρα Λονδίνου.

 

Νωρίτερα, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου λίγο πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι θα δει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην βρετανική πρωτεύουσα. «Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθούμε στο Λονδίνο, θα πω τις θέσεις μου. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά κι εμείς τα κάνουμε» τόνισε σχετικά, ενώ αναφερόμενος στη «συμφωνία» με τη Λιβύη, επεσήμανε ότι «είναι σε ισχύ».

 

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο διπλωματικών κινήσεων για να αναδείξει την αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας. Τα θέματα της ανατολικής μεσογείου περιλαμβάνονται εξάλλου στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, την οποία αναγνώρισε επισήμως χθες ο Λευκός Οίκος.