Σφοδρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: «Μια φορά ψεύτης, για πάντα ψεύτης»

Σφοδρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: «Μια φορά ψεύτης, για πάντα ψεύτης» Facebook Twitter
3

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας ανέβασαν στα ύψη τους πολιτικούς τόνους, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη Βουλή. 

Με αφορμή τη διαβούλευση για το άσυλο και τις προωθούμενες αλλαγές, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «ψεύτη», αντιδρώντας σε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως οι περισσότερες περιπολίες συνεπάγονται και περισσότερα ατυχήματα, και ότι αυτή τη στιγμή η χώρα περπατά σε μια λεπτή γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιζήμια αντίληψη στα εθνικά θέματα καθώς, κατά τον ίδιο, οι χαμηλοί τόνοι δεν πρόκειται να κατευνάσουν την Τουρκία. Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να καταθέσει στα πρακτικά τις επίμαχες δηλώσεις. «Να καταθέσετε τώρα τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα πρακτικά. Περιμένω να τις καταθέσετε τώρα. Δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πάλι ψέματα είπατε, ποτέ δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας. Δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα, μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω, αλλά συνέχεια μου δίνετε αφορμή να το κάνω».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «το Λιμενικό θα σώζει κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη θάλασσα, όχι γιατί έχει νομική υποχρέωση, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η ηθική όλων, η ηθική των Ελλήνων. Λυπάμαι που κάνατε κάποια αναφορά με υπονοούμενα για ένα ατύχημα που έγινε. Εσείς δεν πάσχετε από μετατραυματικό στρες αλλά από μετεκλογικό στρες».


Τσίπρας: Αναιρέστε το ψεύτης ή απομακρύνετε τον Πέτσα
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για χαμηλό επίπεδο στη συζήτηση, προειδοποιώντας ότι θα καταθέσει το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του κ. Πέτσα. «Ήλπιζα ότι δεν θα είχατε τόσο χαμηλά το επίπεδο σήμερα λέγοντας φέρτε τα πρακτικά. Θα σας φέρω την απομαγνητοφώνηση και είτε θα βγείτε δημόσια και θα αναιρέσετε τα όσα είπατε περί ψεμάτων, είτε θα τον οδηγήσετε (σ.σ. τον κ. Πέτσα) στο σπίτι του. Θα έχετε μόνο αυτές τις δύο επιλογές. Να σταματήσετε αυτή την καραμέλα εσείς περί ψεμάτων και fake news. Θα το κάνω τις επόμενες ώρες, θα τα καταθέσω στα πρακτικά».


Λίγο αργότερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατέθεσε την απομαγνητοφώνηση των επίμαχων δηλώσεων του κ. Πέτσα, που, κατά τον ίδιο, αποδεικνύουν την ορθότητα των λεγομένων του Αλέξη Τσίπρα. 

Μιλώντας λίγο αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για διαστρέβλωση: «Ο κ. Τσίπρας ως συνήθως λέει ψέματα. Χρησιμοποίησε μία δική μου δήλωση διαστρεβλώνοντας την. Την έκανα εδώ στο στούντιο. Όταν με ρώτησαν για το θέμα της δήλωσης Τσαβούσογλου ότι το ελληνικό λιμενικό βυθίζει βάρκες και στέλνει τραυματίες, απάντησα ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό».

 «Οι διασώσεις μπορούν να αυξάνονται αλλά μπορούν να υπάρχουν ατυχήματα. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα λογικό άλμα του κ. Τσίπρα. Να προσπαθείς να συνδέσεις θέματα που εξυπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα είναι λογικό άλμα και αυτό του επιστρέφουμε (...) Εμείς θα φυλάξουμε τα σύνορα μας είτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι».


Τσίπρας: Ολοφάνερο ποιος είναι ψεύτης με περικεφαλαία
Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανταπάντησε στην κατηγορία του πρωθυπουργού περί ψεμάτων: «Ο κ. Μητσοτάκης με αποκάλεσε ψεύτη μέσα στο Κοινοβούλιο και ισχυρίστηκε πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε συμψήφισε το προσφυγικό με τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ, ούτε είπε ποτέ πως αυξάνοντας τις περιπολίες αυξάνεται και η πιθανότητα ναυαγίων, όπως το τραγικό περιστατικό στην Κω.Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αφού παρακολουθήσει το βίντεο με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, όπως του υποσχέθηκα, έχει δύο επιλογές: Ή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Ή να λάβει την παραίτηση του κ. Πέτσα. Αν δεν κάνει τίποτα από τα δύο, θα είναι πλέον ολοφάνερο ποιος στ' αλήθεια είναι ο ψεύτης, με περικεφαλαία μάλιστα».


Μητσοτάκης: Λειτουργικό σύστημα ασύλου

«H Ελλάδα αποκτά, επιτέλους, ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου. Γιατί ακριβώς οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτόν, ήταν που μέχρι τώρα επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους» τόνισε ο πρωθυπουργός για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

«Το Μεταναστευτικό είναι, ήδη, απέναντί μας. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμη και ισχυρότατων οργανισμών και παρά τις διαφορετικές φωνές στην Ευρώπη. Με ανθρωπισμό, αλλά και ρεαλισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση λέγοντας ότι υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι στα νησιά και διάσπαρτοι στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις, όπως η προβληματική Μόρια, 70.000 αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και ταυτόχρονα «παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί».

Επισήμανε ότι από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν εδώ επί τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές, οι πιο πολλές, μάλιστα, οικειοθελείς. «Σήμερα εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις ασύλου.

«Η ψευδαίσθηση των "ανοιχτών συνόρων" απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των "ασφαλών συνόρων". Και η ιδεοληψία των "μεταναστών που λιάζονται" θέλει τόλμη και χρόνο, ώστε να μετατραπεί σε μια καθημερινότητα κράτους και πολιτών που νοιάζονται».

Κατά τον πρωθυπουργό, με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. «Ώστε να δρομολογούνται εγκαίρως οι διαφορετικές πορείες τους. Θα διακόπτεται, επίσης, η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του. Αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους. Ή αν έχει παραβιάσει τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δομών όπου διαμένει. Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, τέλος, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες», που δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και που αρκετοί επικαλούνται ψευδώς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το «δράμα εκατομμυρίων φυγάδων χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες ως μοχλός πίεσης» για τους δικούς τους ύπουλους σκοπούς και ότι γίνεται πεδίο δράσης κυκλωμάτων που εμπορεύονται την ανθρώπινη ελπίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο νόμος για το Άσυλο είναι «ένας νόμος, που δυσκολεύει τους παράνομους διακινητές (...) Όσοι παράνομοι εντοπίζονται, θα επιστρέφουν αμέσως. Οι έμποροι θα χάνουν την ελευθερία τους. Και οι παράνομοι μετανάστες-πελάτες τους, θα χάνουν τα λεφτά τους» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα θέτει όρια στη θολή δράση ορισμένων αυτόκλητων Μ.Κ.Ο».

Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός, και αφού αναφέρθηκε στο θαυμασμό που νιώθει για τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, και την αριστούχο μαθήτρια που υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την 28η Οκτωβρίου, με καταγωγή από την Αφρική, που κρατούσε τόσο περήφανα την γαλανόλευκη, υπογράμμισε με τη φράση της Χάνα Άρεντ ότι «H αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή, απλούστατα, δεν θα υπάρχει παρά μόνο στα λόγια και στα συνθήματα».

Σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μαθήματα δεν δεχόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από εσάς προσωπικά που παίξατε τη χώρα κορώνα - γράμματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητά να πιστώνεται ότι καλό συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες. «Δεν σας υποχρέωσε κανείς να πάτε σε εκλογές αλλά δεν πήρατε το μήνυμα του λαού» είπε ο πρωθυπουργός. «Ενοχλείστε που ένας κεντροδεξιός ηγέτης δηλώνει υπερήφανος που ένα παιδί από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία και χειροκροτείται από τους βουλευτές του» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην πρωτολογία του μίλησε για ένα λεπτό για το νομοσχέδιο. Έκανε λόγο για φαντασιώσεις που υπάρχουν στον φαντασιακό του κόσμο, απαντώντας στον κ. Τσίπρα.

«Είναι ακροδεξιός λαϊκισμός ότι θέλουμε να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει εάν είναι ικανοποιημένος ότι δεν τελεσιδίκησε καμία αίτηση ασύλου. «Θα σας συμβούλευα κ.Τσίπρα να μην επικαλείστε πόσο καλά τα κάνατε όλα γιατί προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στη ΝΔ».

Τσίπρας: Ιδεοληψία και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το προσφυγικό μετά τις εκλογές άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ενώ είπε ότι το νομοσχέδιο που έφερε είναι «ιδεοληπτικό και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό».

«Καταργήσατε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετατρέψατε το προσφυγικό σε ζήτημα καταστολής (...) Τα στελέχη σας ακολουθούν ακραία ρητορική και συγκρίνουν την έλευση των προσφύγων με εισβολή» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Μετατρέψατε το προσφυγικό σε μεταναστευτικό για να ικανοποιήσετε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας, αλλά αυτό είναι λανθασμένη επιλογή για τον επιπλέον λόγο ότι θα σας πούνε οι Ευρωπαίοι εταίροι "γιατί μας ζητάτε μετεγκατάστασεις αν είναι μετανάστες και γιατί μας ζητάτε αναθεώρηση του Δουβλίνου. Βρείτε τα με τις χώρες προέλευσής τους"».

«Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα», προσέθεσε ο κ. Τσίπρα. «Εξακολουείτε να ακροβατείτε ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα και της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας βάσης. Λέτε ότι θα κάνετε μαζικές επιστροφές στην Τουρκία. Αλήθεια; Πώς θα το κάνετε; Μας κατηγορείτε ότι κάναμε μόνο 1.800 επιστροφές. Αλήθεια είναι αλλά πέραν αυτών υπήρξαν άλλες 17.500 εθελοντικές επιστροφές και 10.000 επανενώσεις οικογενειών και έγιναν και 22.000 μετεγκαταστάσεις. Άρα συνολικά 50.000 άνθρωποι έφυγαν. Θα κάνετε εσείς 50.000 επιστροφές στην Τουρκία; Ή δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται ή κοροϊδεύετε...» ανέφερε. Για τις αποτροπές στη θάλασσα είπε ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι νομικά αλλά και τεχνικά αδύνατα που «θα επιφέρουν δύσκολες καταστάσεις».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το θέμα «από διεθνές και ευρωπαϊκό σε εθνικό ή το χειρότερο σε ελληνοτουρκικό». «Έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού τής προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εγώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός πήγα τρεις φορές στη Τουρκία. Ούτε μια στιγμή όμως δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας. Εσείς τώρα τι κάνετε; Πού είναι η φωνή της Ελλάδας απέναντι στις επεκτατικές κραυγές της Άγκυρας. Τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη κάνουν εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πού είστε εσείς που είστε τόσο ευαίσθητοι με τα εθνικά μας θέματα; Που βγαίνατε στα συλλαλητήρια με τις ελληνικές σημαίες για το ονοματολογικό. Πού κρυφτήκατε τώρα όλοι εσείς;»

«Καλούμε τη ΝΔ και την κυβέρνησή της να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Είμαστε ήδη μάρτυρες επειγόντων περιστατικών, ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και οι γιατροί αναγκάζονται να παραβούν το νόμο της ΝΔ για να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη και καθαρή τη συνείδησή τους. Είμαστε μάρτυρες προσφυγόπουλων που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό», είπε.

Συνεχίζοντας την κριτική στο νομοσχέδιο ανέφερε: «Θέλετε να κάνετε δύσκολη τη ζωή στους αιτούντες άσυλο. Τους βάζετε ένα σωρό διαδικαστικά εμπόδια. Μετατρέπετε την κράτησή τους από έσχατο μέτρο σε κανόνα, την πάτε στους 18 μήνες, δίνετε τη δυνατότητα ακόμα και για 36μηνη κράτηση. Μα έτσι σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα;». «Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα... Κανένας Όρμπαν, κανένας Σαλβίνι, κανένας Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο».

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Από αυτά που λέει ο Πέτσας - όπως αναφέρονται παραπάνω -, προκύπτει ότι απομονώθηκε και ερμηνεύεται κατά το δοκούν η δήλωσή του.Πράγμα συνηθισμένο από όλα τα κόμματα. Άρα, μπορεί να έχει δίκιο ο Μητσοτάκης, αλλά δεν πρόκειται και για πρωτάκουστο γεγονός. Οπότε, θα ήθελα να σταθώ σε κάτι δευτερεύον, αλλά ενδεικτικό λαϊκίστικου πολιτικού ύφους.Τσίπρας : Αν δεν κάνει τίποτα από τα δύο, θα είναι πλέον ολοφάνερο ποιος στ' αλήθεια είναι ο ψεύτης, με περικεφαλαία μάλιστα Πηγή: www.lifo.gr"Με περικεφαλαία"... Σπουδαίο πολιτικό χαρακτηριστικό και επιχείρημα.Το λέγαμε μικρά παιδιά, σαν να ακούω τον Τραμπ.. Ενδεικτικό επιπέδου πολιτικής αντιπαράθεσης.
Πράγματι, ο Μητσοτάκης αναδεικνύει τον Τσίπρα σε σοβαρό αντίπαλο με τον να τον συνερίζεται. Πρέπει να αρχίσει να τον αγνοεί τελείως και να βάζει τον Γεωργιάδη να κάνει αυτήν τη δουλειά, που του ταιριάζει περισσότερο και την διασκεδάζει—και ας λένε τα Συριζοτρόλ ό,τι θέλουν (ούτως ή άλλως τα «επιχειρήματα» του Τσίπρα είναι φαιδρά).