Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις ΗΠΑ: Τι συζήτησαν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις ΗΠΑ: Τι συζήτησαν Facebook Twitter
1

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία στον προθάλαμο μακριά από τις κάμερες με τον κ. Μητσοτάκη να λέει στον Τούρκο πρόεδρο «χαίρομαι που σας συναντώ και με την καινούρια μου ιδιότητα». Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις ΗΠΑ: Τι συζήτησαν Facebook Twitter

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό, αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Η Ελλάδα εξέφρασε την πάγια στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για το Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν τόσο στις ακτές της Τουρκίας όσο και στη θάλασσα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Από την άλλη, η Άγκυρα έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Έυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Θεοφίλη.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται σε μία συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα Ελληνικά νησιά. Τα θέματα αυτά, με κυριότερο το μεταναστευτικό, έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και ζητείται από την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.

 
Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Άκουσα σε φιλοκυβερνητικό κανάλι, ότι το κλίμα ήταν "θερμό".Δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Στο βίντεο, ο Μητσοτάκης χαμογελούσε και ο Ερντογάν ήταν απόλυτα παγερός.Συμπληρώθηκε στο ρεπορτάζ, ότι δεν συζητηθηκε κανένα σοβαρό θέμα.Άρα, υποθέτω ότι κεράστηκαν σκαλτσούνια και μπακλαβά.Ο Ερντογάν βέβαια ήταν λίγες ώρες πριν στο βήμα του ΟΗΕ, ο γνωστός Ερντογάν.Οι αυταπάτες πάντως, δεν βγαίνουν ποτέ σε καλό.Ή, μην παρουσιάζονται σκόπιμα ότι όλα καλά και όλα ωραία προκύπτουν - ως εκ θαύματος - για την ΝΔ.Ούτε αυτό βγαίνει σε καλό.