Το όνομα του χαρτοφυλακίου που προτείνεται να αναλάβει ο Μαργαρίτης Σχοινάς ως αντιπρόεδρος της επόμενης Κομισιόν, το οποίο είναι «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», προκαλεί αντιδράσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες, μεταδίδει το Euractiv. 

 

Ήδη υπάρχουν φήμες πως η πρόεδρος της νέας Κομισιόν, Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν, σκέφτεται τη μετονομασία του χαρτοφυλακίου. 

 

Μετά από την καθιερωμένη κυβερνητική συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σιμπέθ Ντιαγιέ χαρακτήρισε το όνομα του χαρτοφυλακίου «πολύ προβληματικό». 

 

Παρόλο που η Γαλλία δεν έχει κάποια αρμοδιότητα στην επιλογή των ονομάτων των χαρτοφυλακίων για τους Επιτρόπους η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως τα νέα μέλη της Κομισιόν θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Σχοινάς «θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις».  

 

«Πράγματι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες εξηγήσεις, για αυτό υπάρχει η ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο» πρόσθεσε από την πλευρά της η Αμελί ντε Μονσαλέν, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.  Ο νέος τίτλος του χαρτοφυλακίου που θα διαχειρίζεται και ζητήματα μετανάστευσης έχει προκαλέσει  σφοδρή κριτική από αριστερούς και πράσινους ευρωβουλευτές. 

 

Η Καριμά Ντελί, ευρωβουλευτής για τους Γάλλους Πράσινους και επικεφαλής της επιτροπής Μεταφορών έθεσε το ζήτημα στη συνάντηση των ευρωβουλευτών που προεδρεύουν στις επιτροπής. 

 

Δεκατρείς από τους ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στη συνάντηση συμφώνησαν να στείλουν επιστολή στον Νταβίντ Σασόλι, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία θα ανέφεραν πως διαφωνούν με το όνομα του χαρτοφυλακίου. Το Euractiv μεταδίδει πως 3 επικεφαλής επιτροπών διαφώνησαν με την ιδέα της επιστολής. 

 

 Αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Βρετανία. Η ευρωβουλευτής των Βρετανών Πρασίνω Μόλι Σκοτ Κάτο δήλωσε στον Independent πως «μοιάζει με ένα χαρτοφυλάκιο που θέλει να αντιπαρατεθεί στην άνοδο των φασιστών με το να υιοθετεί τη διχαστική τους ρητορική όσον αφορά τα «αυστηρά σύνορα». 

 

Στο δημοσίευμα του Euractiv φιλοξενούνται και δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος προχώρησε σε παραλληλισμό με τις απόψεις του Ντονάλντ Τραμπ που έχει δηλώσει πως ο αμερικανικός τρόπος ζωής πρέπει να προστατευθεί από τους μετανάστες. «Ελπίζω η Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν να μην εννοεί το ίδιο«

 

To Euractiv μεταδίδει επίσης πως ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν ήξερε το ακριβές χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει μία νύχτα πριν «κλειδώσει» η θέση του ως ένας από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν.