Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κινδυνολογεί - Αποκρουστικές οι πολιτικές του

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κινδυνολογεί - Αποκρουστικές οι πολιτικές του Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
1

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον πως κινδυνολογεί και χαρακτηρίζοντας «αποκρουστικές» τις πολιτικές του, κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το δίλημμα των εκλογών είναι η επόμενη ημέρα της χώρας. Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός απάντησε στην δήλωση Μητσοτάκη ότι αν δεν πάρει ισχυρή εντολή υπάρχει κίνδυνος να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές το Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική: «Το μόνο που δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα μας επισκεφθούν και εξωγήινοι αν δεν πάρει ισχυρή εντολή. Νομίζω ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση υπάρχει ένα δίλημμα. Αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπροστά όλοι μαζί, ή αν θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που ζήσαμε πρόσφατα σχετικά, πριν από πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη κορυφαίο υπουργό, όπου η κοινωνία θα είναι πάλι σε μια μεγάλη αβεβαιότητα και ο καθένας θα είναι μόνος του να τα βγάζει πέρα».

Συνέχισε λέγοντας ότι μετά το ερώτημα είναι «εάν θα υπάρξει κυβέρνηση της Ν.Δ. την επόμενη μέρα, ή με κορμό της Ν.Δ. ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το δίλημμα. Ο κ. Μητσοτάκης τα λέει αυτά, διότι θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα κινδυνολογίας σε σχέση με την επόμενη μέρα και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. διότι φαντάζομαι ότι για να τα λέει αυτά βλέπει κάποιες τάσεις αποσυσπειρωτικές προς τις διακοπές, προς τη θάλασσα, 7 Ιουλίου είναι οι εκλογές και γι' αυτό το λόγο κινδυνολογεί».

Αποκρουστική η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας

Στην συνέχεια εξήγησε γιατί «οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ κρύβουν αίμα» απαντώντας ταυτόχρονα στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι «ο λόγος του είναι αποκρουστικός και διχαστικός. Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Λέει ότι είναι αποκρουστικός ο δικός μου πολιτικός λόγος που μιλάει για τους κινδύνους να επιστρέψει η χώρα και η ελληνική κοινωνία σε όλα όσα έζησε, όχι στο πολύ παλιό παρελθόν, αλλά πέντε χρόνια πριν με την διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά».

«Εγώ θα σας πω κυρία Ζαχαρέα ότι αποκρουστικές είναι αυτές οι πολιτικές που υλοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ως κορυφαίος υπουργός. Αποκρουστική ήταν η πολιτική των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επί των ημερών του. Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε σε 300.000 λουκέτα στην αγορά σε 40% μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε την ανεργία στο 28% και δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η αποκρουστική πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός. 

Σε ότι αφορά το ντιμπέιτ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ούτε δεμένος δεν θα καθόταν να αντιπαρατεθεί μαζί του». Απαντώντας για την ματαίωση του ντιμπέιτ με όλους του πολιτικούς αρχηγούς υποστήριξε ότι έβαλαν προσκόμματα οι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Σημείωσε ότι παρότι «όταν είδα το αδιέξοδο, τους λέω εντάξει να έρθω απευθείας από το αεροπλάνο. Άγρυπνος. Ξενυχτισμένος την ημέρα που έχουμε αποφασίσει, να γίνει η αντιπαράθεση. Και τότε έβγαλε το φίδι από την τρύπα το ΚΚΕ λέγοντας εγώ τότε δεν έρχομαι γιατί έχω αλλάξει το πρόγραμμά μου».

O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση

«Το κορυφαίο ζήτημα των τελευταίων ημερών, είναι ότι αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης πως δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση αν κερδίσει τις εκλογές, το 2019, αλλά και το 2020. Και τι λέει θα κάνει; Εάν εκλεγεί, σκοπεύει να εφαρμόσει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων με βάση το οποίο σκοπεύει, ελπίζει να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για να προχωρήσει σε αυτές τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει αναλύσει, αλλά σε βάθος τετραετίας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εμείς έχουμε εξαγγείλει πολύ συγκεκριμένους στόχους, πολύ συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις για το 2020. Έχουμε μιλήσει για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και τη ριζική μείωση από εκεί και παραπάνω. Έχουμε μιλήσει για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% στο 20% στη φορολογία εισοδήματος. Έχουμε μιλήσει για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ, του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 11%. Για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Για μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%. Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη».

Ερωτήσεις «δια της τεθλασμένης» στον Κυριάκο Μητσοτάκη 


Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δύο ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη, έστω και δια της τεθλασμένης όπως είπε, αφού ανέφερε ότι δέχεται να κάνει ντιμπέιτ μαζί του.

«Πρώτο ερώτημα: για ποιο λόγο χρειάζεται να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους με κύμα μεταρρυθμίσεων για να ρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα; Αφού εμείς οι ίδιοι έχουμε καταθέσει πρόταση συγκροτημένη, συγκεκριμένη, με τον Ειδικό Λογαριασμό, με την κατάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ρευστότητα που έχουμε σήμερα στα δημόσια ταμεία που τα παραλάβαμε άδεια και σήμερα έχουν πάνω από 34 δισεκατομμύρια ρευστότητας, προκειμένου να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα από το 2020, δίχως να παραβιαστεί η συμφωνία με τους εταίρους μας. Γιατί δεν το αποδέχεται αυτό; Και λέει ότι θα δελεάσει τους εταίρους μας με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων για να πετύχει κάτι που εμείς ήδη έχουμε πετύχει.

Και το δεύτερο ερώτημα. Ποιο θα είναι αυτό το κύμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα δελεάσει τους εταίρους μας για κάτι το οποίο ήδη έχουμε εμείς πετύχει; Ας μην γελιόμαστε και δεν είναι θέμα πώς θα το περιγράψουμε αυτό, αν θα μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις που κρύβουν αίμα γιατί αυτό το είπα, διότι πράγματι αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοίχησαν ζωές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης

«Δεν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012, δεν είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 με το ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Στη ζωή όταν δεν αλλάζεις, γίνεσαι μνημείο του εαυτού σου. Εμείς θέλουμε να αλλάζουμε πηγαίνοντας προς τα μπρος και φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης και πλειοψηφικής πιστεύω δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης του τόπου. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλοντας εκλογική συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. 

Ελληνοτουρκικά: Την Ελλάδα σήμερα κανείς δεν μπορεί να την απειλεί 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η διεθνής θέση της χώρας έχει ενισχυθεί και λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τις θέσεις μας απέναντι στην προκλητικότητας της Τουρκίας, έχουμε όλο το διεθνή παράγοντα να μας υποστηρίζει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τουρκικά μαχητικά να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και να έχουμε το μυαλό μας και στα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και στα τουρκικά μαχητικά στα βόρεια σύνορά μας, αλλά τα ελληνικά τα πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι στα Σκόπια, άρα όλα αυτά που κάναμε όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τη δυνατότητα σήμερα η Ελλάδα να είναι αυτοδύναμη, η Ελλάδα να είναι ισχυρή».

«Και την Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί κανείς να την απειλεί. Τελεία και παύλα. Και είδατε, ήρθε το Γιαβούζ και κατευθύνθηκε προς τα κάτω. Ούτε σκέφτηκαν να σταματήσουν στο Καστελόριζο, ούτε τους πέρασε από το μυαλό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως η Τουρκία κάνει σπασμωδικές κινήσεις που δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν πράγματι του πρόσφερε υποστήριξη ο Εμανουέλ Μακρόν προσφέροντας πέντε φρεγάτες. «Δεν μου είπε αριθμό. Αλλά είναι αλήθεια ότι είπε είναι διαθέσιμος να στηρίξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο την Ελλάδα και την Κύπρο, αν χρειαστεί. Αυτή δεν είναι μια συζήτηση που έγινε στο πόδι στο Συμβούλιο Κορυφής, είναι μια διαρκής συζήτηση που έχουμε», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"...Δεν πιστεύω ούτε ένα [sic] στο εκατομμύριο ότι θα χάσω τις εθνικές..."Κόλλησε η βελόνα.Τρίτη φορά που δίνει τέτοιου είδους πιθανότητες επιτυχίας στον εαυτό του (υπενθυμίζω: πρώτη φορά το '15, ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να αρνηθεί η Μέρκελ· δεύτερη φορά πριν τις ευρωεκλογές που δήλωσε τα ίδια με σήμερα).Και τις τρεις φορές πήρε/θα πάρει the proverbial you-know-what (lately known as "pizza").Ο πολιτικός ονόματι Τσίπρας (αυτός που βγαίνει μια φορά τα 100 χρόνια) πρέπει να αισθάνεται απαίσια. Πολύ το χαίρομαι. Όσον αφορά τον άνθρωπο Αλέξη Τσίπρα: η επιμονή του σε τέτοιου ειδους υπερβολές υποδεικνύει κατά την γνώμη μου ψυχολογικά ασταθή άνθρωπο.Υπό το φως αυτών των δηλώσεων, αλλά και άλλων συμπεριφορών (πχ αν αληθεύει πως έσπαγε έπιπλα το βράδυ των Ευρωεκλογών) ίσως και οι μιμήσεις του Αντρέα που έκανε και ενδεχομένως να κάνει ακόμα κατ'ιδίαν να χρήζουν μελέτης από ειδικούς.