Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας, σηματοδοτώντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με ορίζοντα τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. 

 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών δημιουργήθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που, αν κρατούσε μέχρι το τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβέρνησης έως τον Σεπέμβριο, θα έθετε σε κίνδυνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Προτίθεμαι να ζητήσω τη διάλυση τη βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Διαμορφώθηκε μία συνθήκη, παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου (...) έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «ενάρετο κύκλο» που δεν πρέπει να διαταραχθεί.

 

«Οπως ξέρετε από το βράδυ των ευρωεκλογών έχω πει ότι θα ζητήσω εκλογές (...) Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση της ευθύνης σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν Εθνικές Εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο σχετικός Νόμος, για την ανανέωση της λαϊκής εντολής» πρόσθεσε.

 

 

 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε δεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού, που συνοδευόταν και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο.«Αποδέχομαι την παραίτηση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος εφόσον έχει παγίως ερμηνευθεί και προσαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

 

Τώρα, αναμένεται η άμεση έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, το οποίο και θα θυροκολληθεί στη Βουλή μέχρι αύριο το μεσημέρι, που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Στις 8 μ.μ, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής όπου αναμένεται να παρουσιάσει τους «βασικούς πυλώνες» του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών.