Τσίπρας: Διπλωματικό αριστούργημα η Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Διπλωματικό αριστούργημα η Συμφωνία των Πρεσπών Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Πέρυσι, σε μια δύσκολη συγκυρία, είχα αναφερθεί από αυτό εδώ το βήμα σε κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (...) είχα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το Γ' πρόγραμμα στήριξης», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι «να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον δίχως αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της διαπλοκής και της μεγάλης σπατάλης».

Διπλωματικό αριστούργημα η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο ίδιος, χαρακτήρισε επίσης τη Συμφωνία των Πρεσπών, «διπλωματικό αριστούργημα» και διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει» πάνω σε όσα πέτυχε με τη Συμφωνία.

Θα επισκεφτεί τα Σκόπια

«Για το λόγο αυτό, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαι ο πρώτος έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό και γεωπολιτικό «σταθερό σημείο» για τα Βαλκάνια αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. «Η σημερινή Ελλάδα είναι μια δύναμη που έχει και την γνώση αλλά και τους τρόπους να εργαστεί προς όφελος της συνεργασίας και της ανάπτυξης στην περιοχή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εργάζεται στενά για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Διεμήνυσε ωστόσο πως αποτελεί προτεραιότητα της Αθήνας, ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η «νύχτα με τη μέρα»

«Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε ότι ο ισχυρισμός αυτός προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα, και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, όπως:

Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας με την Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.
Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας 1/4 του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.

Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από της αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.

«Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.


»Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

»Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.

»Η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής σήμερα».

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η αλήθεια είναι ότι η σκοπιανή πλευρά πρέπει να πάρει βραβείο διαπραγμάτευσης για την τακτική του "μην υποχωρείς καθόλου μέχρι κάποτε να εμφανιστεί ένας χαβαλές ηγέτης στην άλλη πλευρά που υπογράφει σχεδόν ό,τι του ζητήσεις".
"Ο ίδιος, χαρακτήρισε επίσης τη Συμφωνία των Πρεσπών, «διπλωματικό αριστούργημα» "Το αντιστοιχο του να λες τον Φρανκενστάιν αριστουργημα της ιατρικης. ΟΚ it's alive, αλλα πατησες επι πτωματων για να το κανεις και στο τελος σκοτωνει τον δημιουργο του και οποιον αλλο βρει.