Ο Στουρνάρας ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για Πολάκη: Βάναυση θεσμική εκτροπή

Ο Στουρνάρας ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για Πολάκη: Βάναυση θεσμική εκτροπή Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με ανακοίνωσή του. 

Ο κ.Στουρνάρας κάνει λόγο για «πρωτοφανή» προσπάθεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επηρεάσει τον τρόπο που ο ίδιος ασκεί τα καθήκοντά του, χαρακτηρίζοντας τις πρακτικές του Παύλου Πολάκη «βάναυση θεσμική εκτροπή». 

Ο κ. Πολάκης είχε ηχογραφήσει και δημοσιοποιήσει χθες, ιδιωτική συνομιλία του με τον κ. Στουρνάρα. 

«Οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε καλέσει τον κ. Στουρνάρα, απαιτώντας από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να ερευνήσει και άλλες περιπτώσεις δανείων, πέρα από τη δική του.

Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Πολάκης έλαβε δάνειο 100.000 ευρώ από την κρατική Attica Bank με υποθήκη το ήδη υποθηκευμένο για 300.000 ευρώ σπίτι του στα Σφακιά.

Το δάνειο δόθηκε από τη μη συστημική και χρεοκοπημένη τράπεζα με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής (15 και 9 χρόνια για 70.000€ και 30.000€ αντίστοιχα) και αμφίβολες εγγυήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», τονίζει ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες», προσθέτει.

«Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως».

«Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM