Εκνευρισμός και αντιπαράθεση Τσίπρα - Πονς στο Ευρωκοινοβούλιο

Εκνευρισμός και αντιπαράθεση Τσίπρα - Πονς στο Ευρωκοινοβούλιο Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
17

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς, ο οποίος τοποθετήθηκε εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος.

Στην τοποθέτησή του μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο Ισπανός ευρωβουλευτής απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, τόνισε πως «όλη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω του Βαρουφάκη. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα».

Παράλληλα, ο Πονς πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, πως «μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές η χώρα μπορεί να επιστρέψει στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ήταν στόχος μου να προκαλέσω ένας έντονο και μεστό διάλογο και χαίρομαι που το κατάφερα. Η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πείραμα για την Ευρώπη».

«Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε», είπε, και κάλεσε τους πάντες να αναρωτηθούν γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα.

Απαντώντας στον Πονς, επισήμανε ότι «δεν είναι κακό ότι άλλαξα κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι υπερασπιζόμενοι καταστάσεις που πλέον δεν είναι δυνατό να τις υπερασπίζονται. Σήμερα πέρα από την αποφράδα ημέρα στις ΗΠΑ σήμερα είναι και η επέτειος θανάτου του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Λυπάμαι, κύριε Γκονθάλες, στην ομιλία σας αναπαράξατε -δεν ξέρω αν το κάνατε συνειδητά ή μη- τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα.

»»Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Θα ήθελα να σάς υπενθυμίσω ότι αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλά ότι δυστυχώς μια παράταξη που τόσα πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα -γιατί θέλω να είμαι δίκαιος- δυστυχώς αρχηγοί στη συντηρητική παράταξη αυτή γίνονται συνήθως τα τέκνα κάποιων επιτυχημένων ή μη παλαιότερων πρωθυπουργών».

«Μιλήσατε για λαϊκισμό, λυπάμαι αλλά στη δική σας παράταξη και πάλι πρέπει να στραφείτε», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από τη στάση που κρατά η ΝΔ σε σχέση με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Όπως είπε, «είναι μία στάση ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».

Αναφορικά με το πόσο κόστισε η διαπραγμάτευση του 2015, σημείωσε: «Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εξάμηνο, το εξάμηνο που έγιναν λάθη και από τις δύο πλευρές. Αν όντως υπήρχε επιβάρυνση τόσων δισ. θα είχε αντιστοίχως αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες. Δήθεν η Ελλάδα την τριετία σπατάλησε 40 δισ., στα δικά μας χρόνια η ανακεφαλαιοποίηση χρησιμοποίησε μόλις 6 από τα 24 δισ. που προορίζονταν για αυτό τον σκοπό. Τουλάχιστον όταν αντιδικούμε να το κάνουμε επί των πραγματικών στοιχείων».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο αναλυτικά τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:

 
Πολιτική
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM