Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας πληθώρα μελλοντικών μέτρων. 

 

Από το βήμα του Βελλίδειου ιδρύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε την αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, χαρακτηρίζοντας εξίσου κομβική την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Παράλληλα, δεσμεύθηκε για σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Τι είπε για τις συντάξεις

 

Αναφερόμενος στις συντάξεις και το νέο ασφαλιστικό σύστημα, διαβεβαίωσε πως «οι ατέλειες και οι επιμέρους αδικίες» μπορούν πλέον να διορθωθούν.

 

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει υποστεί τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από τη δική μας πλευρά και παρά τις αφόρητες πιέσεις προσπαθήσαμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων».

  

«Η μεγάλη αγωνία όμως σήμερα ξέρετε ποια και ξέρουμε όλοι. Αφορά στο αν τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019, θα εφαρμοστούν ή όχι», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στη θέση ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να γίνουν κανονικά από τον Ιανουάριο του 2019.

 

«Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019, η θέση, οι απόψεις και τα επιχειρήματα του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος ο δημοσιονομικός του 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου», είπε ο πρωθυπουργός.

 

«Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε βεβαίως από τα στατιστικά στοιχεία το επόμενο διάστημα, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, όπου θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, τον προϋπολογισμό του 2019».

 

«Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέραν του ότι είναι αχρείαστο δημοσιονομικά, είναι και μη διαρθρωτικό και αντιαναπτυξιακό».

 

Μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών

 

Όπως δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι το τέλος του έτους θα νομοθετηθεί η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια μικρές περιουσίες. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις - η πρώτη τον Ιανουάριο του 2019 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2020.

 

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται αλλαγή της δομής τους φόρου έτσι ώστε να γίνει ελαφρύτερος για την λαϊκή κατοικία, φορολογώντας περισσότερο την μεγάλη ακίνητη περιουσία - «όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

 

Ασφαλιστικές εισφορές

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από την αρχή του επόμενου έτους θα μειωθούν έως και 35% οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ ενώ αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και στους αγρότες.

 

Φορολογία εισοδήματος

 

Αναφορικά με τον φόρο εισοδήματος, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για μείωση σε βάθος τετραετίας, από 29% σε 25%.

 

Παράλληλα προανήγγειλε την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

 

ΦΠΑ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε επίσης μειώσεις στους συντελεστές Φ.Π.Α από το 2021: Από 24% σε 22% και από 13% σε 12% αντίστοιχα.

 

«Έξοδος από το καθοδικό σπιράλ»

 

Κάνοντας λόγο για «το τέλος των μνημονίων», ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σταμάτησε το «καθοδικό σπιράλ» της οικονομικής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι το ελληνικό χρέος της χώρας είναι πλέον βιώσιμο. 

 

«Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα πιο υγιή από ποτέ άλλοτε», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα υπερβαίνει «κατά πολύ» τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ο πρωθυπουργός (σ.σ η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060).

 

«Δεν ήρθα εδώ για να μοιράσω παροχές, αλλά όραμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, παραπέμποντας στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, βρίσκεται πλέον σε επίπεδα κάτω από το 20% και, κατά τον ίδιο, μπορεί μειωθεί ακόμη και κάτω από το 10% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. 

 

«Η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί», τόνισε, κάνοντας λόγο για «επενδυτική έκρηξη» στην Ελλάδα.

 

«Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα εστιάσουν στη «δίκαιη ανάπτυξη», ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση θα προστατεύσει τη μισθωτή εργασία και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

 

Συνταγματική αναθεώρηση

 

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε παράλληλα πως με τη συνταγματική αναθεώρηση θα καθοριστούν οι διακριτοί ρόλοι του Κράτους και της Εκκλησίας.  

  

«Ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ»

 

«Μας συνδέει ισχυρή στρατηγική σχέση και αγώνες για κοινές αξίες με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η 83η ΔΕΘ, στην οποία οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα, θα είναι το έναυσμα για στενότερη διμερή συνεργασία.

 

Όπως είπε, η Ελλάδα συνδέεται με την Αμερική στους αγώνες κατά της αποικιοκρατίας και της δουλείας, ενάντια στον φασισμό και στον ναζισμό.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr